Nem véletlenül paradox a cím. A mai kormányinfón valamit biztosan be fog jelenteni Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, és sokan találgatnak, hogy vajon enyhítést vagy még nagyobb szigort fog indítványozni a kormány. A dolgok jelen állása szerint könnyen előfordulhat, hogy mindkettőt. Hogy mindez hogy lehetséges?

Hallani kormányoldalról érkező pletykákat, miszerint nem véletlenül kezdték el kipostázni a védettséget igazoló okmányokat: könnyen lehet, hogy azok, akik már rendelkeznek ilyen kártyával bizonyos intézkedések alól mentesülni fognak, heteken de akár napokon belül. Azonban látva a drasztikusan romló számokat, az ország túlnyomó többsége egyelőre vélhetően nem álmodhat enyhítésekről, sőt még nagyobb szigor jöhet.

Ezt bizonyítja, hogy egyrészt a kormány hajlandó az újra nyitásról tárgyalni, és a februárban megvalósult nemzeti konzultációról, ám a kormányhoz közeli szakértők – azok, akikre rendszeresen hallgatnak Orbánék – az elmúlt napokban még nagyobb szigort kértek, látva a romló helyzetet, és a telítődő kórházakat. Akár utazási korlátozás és még szigorúbb kijárási tilalom is életbe léphet.

A védőoltás a kulcs, továbbra is egyértelmű a Fidesz-KDNP kommunikációjából, hogy teljes nyitásról csak akkor beszélhetünk, ha létrejön az úgynevezett nyájimmunitás, ám ahhoz arra van szükség, hogy legalább 6-7 millió ember szerezzen védelmet, lehetőség szerint vakcina által.