Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője ma délelőtt online sajtótájékoztatót tartott „Újabb támadás az önkormányzatiság ellen!” címmel.

A Baranya megyei Országgyűlési képviselő a „Településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról” című törvényjavaslatnak az apropóján tartott sajtótájékoztatót, amit a mai napon fog tárgyalni az országgyűlés.

Újabb támadás az önkormányzatiság ellen!

Közzétette: Dr. Keresztes László Lóránt – 2021. március 17., szerda

Keresztes nehezményezte, hogy miközben a súlyos járványügyi helyzetnek a legnehezebb időszakában vagyunk, a kormány folytatja a településellenes, és az önkormányzatok jogköreit erőteljesen csorbító politikáját.

„Egészen elképesztő, hogy ebben a helyzetben, amikor valóban egy tragédiát él át az ország és egy rendkívül mély válság bontakozott ki, a kormánynak még mindig az a fontos, hogy milyen módon tudja szűkíteni az önkormányzatoknak, a településeknek és a városoknak a működését” – fogalmazott Keresztes.

A politikus kiemelte, hogy korábban számos alkalommal módosította a kormány a településtervezés évtizedes rendszerét, azonban ezek az intézkedések nem alapos, kidolgozott szakmai szempontok szerint történtek. Példaként említette az épített környezetről szóló törvényt, amit 2016 óta már 32 alkalommal módosítottak.

Elmondta azt is, hogy a most tárgyalásra való törvény tartalmi elemei a kormány centralizációs törekvéseit erősítik, ezzel rendkívül fontos településtervezési hatásköröket vonna el az önkormányzatoktól, szakmai indok nélkül.

Emellett olyan általános szabályozások is vannak benne, amik a Balaton part menti területeinek beépítésére, ezek szabályozására vonatkozik. A törvény elfogadása után erről is a kormány dönthet. A műemlékvédelem rendszerét is tovább gyengítenék azáltal, hogy decentralizálva lennének a tervtanácsi döntések.

Nehezményezte, hogy a törvényjavaslat kapcsán nem volt semmiféle érdemi egyeztetés a kormány részéről az önkormányzatokkal az esetleges átállásról és kompenzációról. Szerinte a tárgyalások során az önkormányzatok csak időt tudnak nyerni a kivéreztetésük előtt, érdemi eredményre nincs esélyük.

„Mikor a kormány az önkormányzatokat, városokat támadja, akkor nem a helyi politikusokat bünteti, hanem az embereket bünteti… Azt várnánk a kormánytól, hogy fejezze be az önkormányzatok elleni hadjáratát, tekintse partnerként az önkormányzatokat, adjon meg minden lehetőséget ahhoz, hogy az önkormányzatok el tudják látni a feladatukat, és adják meg a lehetőségét, hogy a védekezés munkáját is el tudják látni” – zárta sajtótájékoztatóját Keresztes László Lóránt.