Megrendítő képek készültek a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának (AITK) sárga és vörös zónájából. A képriport bepillantást enged oda, ahova egyikünk sem szeretne kerülni. A Semmelweis Egyetem ezzel elindított egy fotósorozatot, amellyel az egyetem COVID-ellátásban leginkább érintett területeit mutatják be.

Az AITK 2020. április 14-e óta vesz részt a legsúlyosabb állapotú, intenzív terápiás ellátást igénylő koronavírusos betegek ellátásában.

„Elsősorban két irányból kerülnek hozzánk betegek: egyrészt a sürgősségi osztályról, másrészt az egyetemen bent fekvő koronavírusos betegek számára is mi biztosítjuk az intenzív terápiás hátteret, vagyis, ha instabillá válik egy beteg állapota, akkor azonnal átvesszük. Általánosságban elmondható, hogy a kórházba kerülő koronavírusos betegek körülbelül 10 százaléka kerül intenzív osztályra, és átlagosan 2-6 hetet töltenek ott, ami egy meglehetősen hosszú idő, és rendkívül komplex intenzív terápiát kell biztosítanunk” – nyilatkozta egy korábbi interjúban Dr. Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója.

„Az egyetem munkatársainak még soha ennyi intenzív terápiára szoruló beteget nem kellett ellátniuk, de elkötelezettek aziránt, hogy a rendkívüli helyzetben is helytálljanak a betegek gyógyulása érdekében” – áll az egyetem oldalán.

Forrás: semmelweis.hu
A felvételeket Kovács Attila, az egyetem Kommunikációs Igazgatóságának fényképésze készítette.