Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt rendelte el négy ember letartóztatását a Pécsi Járásbíróság pénteken – írja az MTI.

Az elsőrendű gyanúsított volt az ügyvezetője annak a cégnek, ami 2017-ben és 2019-ben közbeszerzésen nyert el két budapesti temető fenntartási és karbantartási munkálatait.

Az ügy másodrendű gyanúsítottja a közbeszerzést kiíró központi állami szerv műszaki igazgatója, az ő helyettesen pedig a harmadik rendű gyanúsított.

A bíróság közleménye szerint a céljuk az volt, hogy az elsőrendű gyanúsított által vezetett cég nyerje el a közbeszerzést. Ezután az elnyert források jelentős részét fiktív alvállalkozókon keresztül saját maguknak szerezzék meg.

A megbízott alvállalkozói cégek nagy része nem rendelkezett sem alkalmazottal, sem a feladatuk ellátáshoz szükséges erőforrásokkal, ügyvezetőik pedig strómanok voltak.

A Pécsi Törvényszék közleményéből az is kiderült, hogy a cégláncolat legalsó szereplői, a valódi gazdasági tevékenységet nem végző cégek a közbeszerzésen elnyert forrásokat készpénzben vették fel, majd ezeket az elsőrendű vádlott számára visszaosztották.

A gyanú szerint a másod- illetve harmadrendű gyanúsított tisztában volt azzal, hogy a teljesítési igazolásokban szereplő alvállalkozók nem végeztek valódi tevékenységet. Az elsőrendű gyanúsítottól rendszeresen kaptak különböző formában vagyoni juttatásokat.

Az ügy negyedrendű gyanúsítottja az egyik fiktív alvállalkozóként bevont cég vezetőjeként 2019 decembere, valamint 2020 decembere között összesen 518 millió forint összegben bocsátott ki valótlan tartalmú számlákat a fővállalkozó cég részére.

A közbeszerzési eljárások eredményeként létrejött szerződések alapján az érintett központi költségvetési szerv közel 2,5 milliárd forintot fizetett ki az elsőrendű gyanúsított által vezetett gazdasági társaság részére úgy, hogy az összegnek csupán egy részét használták fel a szerződésekben meghatározott feladatok ellátására.

A bíróság közleményében azt írta, hogy így zömében be nem jelentett, az adók és járulékok megfizetése nélkül lényegében zsebbe, készpénzben fizetett munkavállalók, valamint más legálisan működő és a munkálatok elvégzésébe bevont alvállalkozó cégek végezték a munkákat. Ezen a részen felüli, költségvetésből származó összeget a gyanúsítottak eltulajdonították.

A megalapozott gyanú szerint a bűncselekményeket az első- és másodrendű gyanúsítottak tettesként, a harmad- és negyedrendű gyanúsítottak pedig bűnsegédként követték el. A bíróság szükségesnek és indokoltnak találta mind a négyük érintett letartóztatásának elrendelését, a bűnügyi felügyelet elrendelésére irányuló védői indítványokat pedig elutasította.

Az ügyész tudomásul vette a döntést, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be a döntés ellen, így a bíróság végzése nem végleges.

Forrás: MTI