Újabb gyalogátkelőhelyet alakított át biztonságosabbá a pécsi önkormányzat. A Lánc utca – Koller utca kereszteződésében olyan LED-es okoszebrát vehettek használatba a pécsiek, mint amilyen a felújított Nagy Imre úton már hónapok óta szolgálja a gyalogosok biztonságát. A Lánc utcában emellett a közvilágítást is fejlesztették, így az autósok még jobban láthatják az úttesten átkelőket – írja a pécsi önkormányzat sajtóközleményében.

A Maléter Pál út és a Krisztina tér csomópontjában forgalomiránytó jelzőlámpa teszi biztosságosabbá a gyalogosok számára a forgalmas úton történő átkelést. A Nagy Imre úton elhelyezett LED burkolófénnyel ellátott oszlopzebrák az elmúlt félév tapasztalati alapján eddig jól vizsgáztak.

A Lánc utca és a Koller utca kereszteződésében található zebra is megújult a gyalogosok biztonságának érdekében. Egy 2019-es felmérésből az derült ki, hogy a reggeli csúcsforgalomban az említett útszakaszon közel 1400 gépjármű halad át. A gyalogátkelőhely hossza miatt több alkalaklommal is történt gyalogosgázolás, egyes esetekben ennek halálos kimenetele is lett.

A bruttó 15,8 milliárd forintos zebrafejlesztési program kertén belül három darab új, 10 méter magas közvilágítási lámpaoszlopot állítottak, és 7 darab, speciális „zebravilágító” LED-es lámpatestet telepítettek. Így a csomópont mind a négy sarkára került világítótest, amelynek köszönhetően sötétben jobban látható a gyalogátkelőhely és közvetlen környéke.

A Nagy Imre úton bevált okoszebrát telepítettek a forgalmas utat keresztező két gyalogátkelőhely mellé. A mozgásérzékelővel vezérelt villogó burkolatfény a kelet-nyugati irányba közlekedő gyalogosok mozgására hívja fel az autósok figyelmét, a villogó fény erősségének köszönhetően nemcsak sötétben, hanem nappali fényben is.

A pécsi LMP már korábban is jelezte, hogy súlyos problémák vannak több gyalogátkelőhely esetében. Főleg az esti órákban az autósok számára csak nagyon nehezen észrevehetők a zebrákon átkelő gyalogosok.

Akkor a zöld párt zebrazászlókat helyezett ki több gyalogátkelő mellett és aláírásgyűjtést indítottak az Elios Zrt. által telepített nem megfelelő mennyiségű fényt adó lámpák cseréje miatt. Illetve a párt további fényforrások és okoszsebrák telepítését is szorgalmazta a kritikus helyeken.