Orbán Viktor reggel a Kossuth rádióban beszélt a járványügyi helyzetről.


Változatlanok maradnak a korlátozó intézkedések további – legalább – egy teljes hétig, lévén rekordokat döntöget a hullám, mondta el Orbán Viktor. 213-an meghaltak, soha ennyien nem voltak még kórházban, 1100 felett a lélegeztetőgépen lévők száma. A járványügyi szakértők szerint nem lehet most lazítani. Orbán szerint a kórházak van még szabad ágy és lélegeztetőgép a kórházakban, 1618 covidos ágy van, nem lélegeztetőgépes ágyból is van még 11.000.
Végzős medikus hallgatók fogják kapni az oltást, őket is bevonják a védekezésbe.

Növelni szeretnék az oltások számait, mivel, ahogy Orbán fogalmazott, az ország és a lakosság még nagyobb szigort már nem bírna el, ezért kell szerinte felpörgetnie a vakcinációt. Az iskolákat szeretnék mielőbb újra nyitni. A fiataloktól türelmet kér, cserébe szabad nyaruk lesz.

Beszélt a vállalkozókról is, tudja, hogy nehéz helyzetben vannak, igyekeznek bértámogatást adni, de tőlük is türelmet kér, ha újra tudják indítani a gazdaságot, akkor „erős és bőséges év lesz”.

A legfontosabb védekezési eszközt az oltások jelentik, minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint ahányan elkapják a vírust. Emellett készítik az újra nyitási tervet, a beoltottak száma áll a középpontban, csak fokozatosan fognak nyitni. Akkor lehet megtenni az első újra nyitási tervet, ha minden 65 évnél idősebb regisztráltat beoltanak.

2,5 millió oltott ember: ennyi kell, hogy lehessen lazítani. Jelenleg 1,5 milliónál tartunk, oltási igazolvánnyal 1,2 millióan rendelkeznek. A fokozatos nyitás azt jelenti, hogy a védettségi igazolványokkal rendelkezők felmentést kaphassanak bizonyos intézkedések alól. Nagyjából 2 millió védett emberünk van. Ha valaki úgy érzi, hogy átesett a víruson, de nem tesztelték, az elmehet egy laboratóriumba, megvizsgálják és ha bebizonyosodik, hogy volt már koronavírusos, akkor ő is kaphat igazolványt.


Az igazolvány pedig kelleni fog, ők előbb fognak enyhítéseket kapni.


Orbán azt is elmondta, hogy egyszerűbb lett volna két hétről dönteni, de egy hét alatt sok minden változhat, ezért hoztak ilyen döntést. A húsvét különösen kockázatos, hiszen ilyenkor többet érintkezünk. Jövőhéten fognak erről értekezni.

Kéri Orbán, hogy mindenki oltakozzon, akármelyik vakcinát kapja meg azt fogadja el.