Az újraindítás tervében lesz olyan időszak, amikor bizonyos szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezők tudnak igénybe venni. – mondta ma reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök.

A nemzeti konzultáció eredménye szerint 65%-a azt a választ adta, hogy aki oltási igazolvánnyal rendelkezik, azaz megkapta az első oltást, vagy van PCR tesztje, ami igazolja, hogy átesett a víruson, azoknak lesz olyan szolgáltatás, amit az újra nyitás előtt igénybe fognak tudni venni.

De vajon a gyakorlatban mit jelenthet mindez?

Könnyen előfordulhat, hogy bebizonyosodik mindaz, amit az elmúlt hetekben pletykáltak, miszerint azok, akik rendelkeznek védettségi igazolványokkal, hamarosan újra mehetnek étterembe, kávézóba, moziba, színházba. Nem lenne egyébként meglepő, hiszen 2021-ben gyakorlatilag biztosan nem utazhat külföldre, vagy nem ülhet repülőbe az a személy akinek nincs ilyen igazolványa, vagy érvényes, egy-két napnál nem régebbi PCR-tesztje.

Ennek fényében valóban nem csoda, hogy folyamatosan azt kéri a kormány, hogy regisztráljunk a védőoltásokra, hiszen most már biztosan a védettséggel rendelkezők számától fog függeni az újra nyitás. Az első – fokozott – nyitásra akkor lesz lehetőség, ha ez a szám eléri a 2,5 millió főt, ami mostani számítások alapján egyébként kettő, de maximum három hét múlva összejöhet. Így elsőkörben ez a 2,5 millió ember szabadulhat a lezárások alól, ők kaphatják vissza a szabad(abb) életüket. Ha minden igaz erről hétvégén fog dönteni a kormány és az operatív törzs.