Igaz ugyan, hogy sem Sándor, sem pedig József nem hozta meg eddig az oly nagyon várt tavaszt, de a családi házak kertjében tevékenykedő tulajdonosok mozgásából, ténykedéséből mégis következtetni lehet a jó idő közeli érkezésére.

A kertes házakban élők számára a kertművelés velejárója a fű vagy a veteményes, illetve a virágoskert locsolása. Öntözni sokféleképpen lehet, akár kannával, akár slaggal. Kilocsolhatjuk az összegyűjtött esővizet, vagy akár a szolgáltatótól rendelt szállított vizet, de mindegy melyiket is válasszuk, mindegyikkel érdemes takarékoskodni. Napjainkban még sajnos nagyon kevés kerttulajdonos kíséri figyelemmel, mennyi vizet használ a nyári locsolási időszakban, pedig a kertöntözés kiadását egyszerűen csökkenthetjük.

Legolcsóbb és a környezet legkímélőbb megoldás az esővíz gyűjtése. Ez történhet tartályokban, hordókban, kerti tavakban, használaton kívüli kerti medencékben. Előttünk áll a tavaszi esőzési időszak, begyűjthető lesz az egész évi locsolási mennyiség. Praktikus csepegtető locsolással még az esővízzel is takarékoskodhatunk. A pénztárcánk kímélése mellett, ezzel a megoldással sokat teszünk környezetünk védelme érdekében, hiszen így nem az ivóvizet locsoljuk ki a kertünk talajára.

Amennyiben az esővíz gyűjtése lehetetlen kertünkben, a házikert öntözésére igényelhető locsolási kedvezmény az adott ellátási terület szennyvíz-elvezetését és -tisztítását végző víziközmű-szolgáltatótól. Pécs és Kozármisleny esetében a Tettye Forrásház Zrt-től.

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. kétféle lehetőséget kínál lakossági ügyfeleinek ahhoz, hogy csökkenteni tudják a locsolási célra elhasznált víz mennyisége után fizetendő közüzemi díjakat. A két kedvezmény közül szabadon lehet választani, egyszerre azonban csak az egyikkel élhetünk.

  1. A házi kerttel rendelkező fogyasztók május elsejétől szeptember végéig érvényes 10 százalékos locsolási kedvezményt igényelhetnek; az adott időszakban a felhasznált vízmennyiség tizedét nem kell megfizetni a csatornadíjszámlában. A kedvezményt minden évben meg kell újítani, a társaság ügyfélszolgálati irodájában (vagy a weboldalról letöltött, kitöltött nyomtatvány beküldésével) április 15-ig igényelhetik azok, akik kétezer négyzetméternél kisebb alapterületű házi kerttel rendelkeznek és nincsen saját kútjuk.
  2. Vagy egész évben spórolhatunk locsolómérővel: külön mellékvízmérő felszerelésével is mérhetjük a locsolásra használt vízmennyiséget, így a locsolási célú csapok vízfelhasználása után csupán a vízdíjat kell megfizetni, a csatornadíjat nem. A kézzel fogható megtakarításon túl a megoldás további haszna, hogy pontosan mérhető, könnyen ellenőrizhető, mikor mennyit locsoltunk, ami elősegítheti a környezettudatosabb kertöntözést.
    A kedvezmény műszaki feltétele a házi ivóvízhálózat kerti vezetékére, vagy kifolyójára szerelt hiteles mellékvízmérő; az itt vételezett víz csak locsolási célra használható fel és nem vezethető a csatornahálózatba!
    A mérőhely kialakításával, a vízmérő beszerelésével és fenntartásával kapcsolatos költségek (így például az előírt soros hitelesítés) a fogyasztót terhelik. A megtakarítható összeg – és a beruházás megtérülésének ideje – nagyban függ a kert méretétől, jellegétől és persze attól is, milyen forró lesz a nyár.

Forrás: tettyeforrashaz.hu

Fotó: pixabay.com