A Pécsi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat három személlyel szemben, akik fiktív szerződésekkel igényeltek hiteleket egy pénzintézettől.

A vádlottak egyike a sértett hitelintézet kereskedelmi munkatársa volt. A hitelintézet kisösszegű, rövid lejáratú kölcsönök nyújtásával foglalkozott. Az úgynevezett. „otthon nyújtott szolgáltatásukat” igénybe vevő ügyfeleik esetében a kölcsönszerződés megkötése, a kölcsön kihelyezése, a hetente esedékes törlesztőrészletek begyűjtése az ügyfelek otthonában történik.

Mindezen tevékenységet a kereskedelmi területi munkatársak látták el.

A vádlottak 2016. évben elhatározták, hogy különböző személyek adatainak megszerzésével, ezen adatok felhasználásával a hitelintézettel szerződést kötnek, majd a felvett hitelt egymás között elosztják. Egyes szerződések esetében a vádlottak kezdetben egy ideig törlesztették a hiteltartozást azért, hogy csalásukat a pénzintézet minél később észlelje, és további hiteleket tudjanak felvenni hamis szerződésekkel.

A valótlan szerződések megkötését megelőzően a vádlottak egyike leellenőrizte, hogy az általuk kiválasztott hitelfelvevők hitelképesek-e, majd ezt követően a szerződéseket elkészítették, melyeket sok esetben tanúként, illetve a szerződő fél nevében is aláírták.

A vádlottak 2016 novembere és 2017 áprilisa között 27 személy adataival éltek vissza, mely fiktív hitelszerződésekkel közel 4,4 millió Ft kárt okoztak a pénzintézetnek.

A vádlottak cselekménye a csalás minősített esetének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: ugyeszseg.hu

Fotó: pixabay.com