Mindenki várja a nyitást, mindenki várja, hogy visszakapjuk a normális, vagy legalább a mostaninál normálisabb életünket, de mindez mikorra várható? Mikor mehetünk ki az utcára este 8 után? Mikor nyitnak ki újra a boltok, éttermek, mozik, színházak? És meddig fog még kelleni a maszk?

Orbán Viktor azt mondta péntek reggel a Kossuth Rádióban, hogy ha az oltáson és a fertőzésen átesettek száma eléri a 2,5 milliót, akkor részleges újra nyitás következhet. De mikorra lesz ez meg?

Jelenleg hozzávetőlegesen 1,6 millió ember esett át legalább az első védőoltáson, 370 ezren pedig úgy estek át a betegségen, hogy már meg is gyógyultak. Ez az utóbbi szám ennél biztosan nagyobb, hiszen rengetegen nem is kerültek be a statisztikába, sokan úgy hordták ki a koronavírust, hogy semmilyen tünetük nem volt, így őket értelemszerűen nem is tesztelték, azonban azok akik tavaly tavasszal estek át a víruson mostanra már aligha védettek, pláne a mutáns változatoktól, és mivel a statisztikában sincsenek benne, kár lenne beleszámolni őket. Az aligha valószínűsíthető, hogy hirtelen magyarok tízezrei végeztetnének el igen drága teszteket, melyek utólagosan is kimutatják a vírust. Számoljunk azzal, ami van, és azzal amivel egyébként a kormány is számolni fog:

az oltáson és a víruson átesettekkel.

Ez jelenleg közel 2 millió ember. Az első óvatosabb nyitáshoz még kellene nagyjából 500,000 oltást beadni, ami eddig egyszer sem jött össze egy hét alatt, holott a kormánynak ez lenne a terve. Az előző ciklust nézve, félmillió ember 10 nap alatt jött össze, ha ezt vesszük alapul akkor április elejére tehető az első, óvatosabb nyitási kísérlet. Azonban örülni még korai, ez szinte biztosan alig lesz még érezhető, és az sem kizárt, hogy csak azok számára lesz érvényben, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy ezek a személyek április elejétől este 8 után is kint tartózkodhatnak.

Jelenleg a felnőtt magyar népesség fele kíván oltakozni, szerencsére ez a szám napról-napra nő, azonban a mostani oltásiütem azt determinálja, hogy június eleje lehet az a dátum, amikorra sikerül a felnőtt lakosság felét beoltani, július elejére pedig az elméleti maximum, a 60 százalék is összejöhet. Teljes nyitás pedig ennél előbb egészen egyszerűen nem várható, de akkor is csak óvatosan, fokozatosan lehetséges mindez, a szakemberek szerint. Persze, ha sikerül felgyorsítani az oltások beadását, ami függ a készletek érkezésétől és a szervezés hatékonyságától, ismét csökkenhet ez a szám.

Mindenesetre ha minden jól alakul akkor április elejétől, fokozatosan lehet enyhíteni és újra nyitni, azonban ez látható, hogy hosszú folyamat lesz, a legoptimistább jóslatok szerint nyáron szabadulhatunk. Reméljük, hogy akkor már véglegesen.

És hogy mi a helyzet a maszkkal?

Készüljünk fel, hogy az még sokáig az életünk és a mindennapunk része lesz: ugyanis azokat is védenünk kell, akik nem hajlandóak oltakozni, így ha csak nem lesz védett a magyar lakosság egésze (amire a mostani oltakozási kedv ellentmond) a maszk nyárnál jóval tovább fog velünk maradni.