Karácsony után pár nappal találkoztam egy huszonéves fiatalemberrel, aki tökéletes angolsággal vázolta fel az élethelyzetét, miszerint elveszítette a pénztárcáját, azonban a repülőgépe hamarosan indul Manchesterbe, és mintegy 900 forintra van szüksége, hogy felutazhasson Budapestre. Zavarosnak tűnt a történet, azonban a férfi kiváló angol nyelvtudása és talán a karácsony szelleme miatt adtam neki egy ezrest.

Aztán januárban, februárban és az imént is találkoztam vele, meglepetésemre még mindig a Manchesterbe tartó gépe miatt aggódott és a Budapestre való feljutására kért pénzt. Nyilvánvalóan átvert decemberben, és azért írom meg ezt a posztot, hogy Önöket ne tudja átverni. A huszonéves átlagos testalkatú, viszonylag jólszituált férfi a belvárosban kéreget, az angol tudása alapján akár külföldi is lehet (persze lehet, hogy magyar csak jól megtanulta a nyelvet), és szinte mindig ugyanazt a történetet adja elő: órákon belül indul az állítólagos járata, és Budapestre kell utaznia, máskülönben nem jut haza.

Elsőre egyébként még meggyőző is lehet, már önmagában ritka, hogy valaki angolul kér pénzt, s már ez némi bizalmat tud gerjeszteni, nem beszélve arról, hogy nem egy ötvenéves büdös, részeg fickóról van szó. Azonban az alma belül rohad, így Ön is vigyázzon vele semmiképpen se adjon neki pénzt, mert csak egy jól kitalált, ügyesen megkoreografált átverés az egész.