A Momentum EP-képviselője hétfőn egy Facebook-posztban jelentette ki, hogy „minden jel szerint” kitiltotta országából a Kínai Népköztársaság.

„Az Európai Parlament jogászai vizsgálják a kínai diktatórikus rezsim legújabb lépését, de minden jel szerint mint az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságának tagját, a kínai diktatúra kitiltott Kínából” – kezdte bejegyzését a Facebookon Cseh Katalin. A képviselő írásában emlékeztetett rá, hogy éppen a mai napon az EU szankcionálta Kínát az ujgurok elnyomása miatt. A Hszicsiang tartományban élő ujgur kisebbséget elszakítják családjuktól, munkatáborba zárják őket, ott pedig brutális bánásmódban részesülnek. Az EU ezért négy kínai személy és intézmény ellen utazási tilalmat vezetett be, valamint befagyasztották a vagyonukat.

A Reuters arról számolt be, hogy Peking erre azonnali válaszként tíz EU-állampolgárra, köztük tisztviselőkre vetett ki szankciókat, ezek szerint egyikük lehet Cseh Katalin.

❗A kínai diktatúra kitiltott Kínából ❗ Az Európai Parlament jogászai vizsgálják a kínai diktatórikus rezsim legújabb…

Közzétette: Cseh Katalin – 2021. március 22., hétfő

A Momentum EP-képviselője külön is kitért Szijjártó Péterre, aki „az EU határozott fellépését magamutogató és káros lépésnek nevezte, amivel valójában nem tesz mást, mint aláássa az unió külügyi célkitűzéseit és behódol egy keleti diktatúrának.”

Állítása szerint ő mindig határozottan fellépet a kínai kommunista rezsim elnyomása ellen, legyen szó az ujgurokról, Tajvanról vagy éppen a hongkongi tüntetésekről. „Ezért nem támogatjuk a Kína-EU átfogó beruházási megállapodást sem – nem köthetünk kereskedelmi megállapodást Kínával, miközben munkatáborokat működtetnek és semmibe veszik a területükön élő kisebbségek emberi jogait. Nem nézzük tétlenül, hogy a kínai vezetés lábbal tiporja az ujgur kisebbség jogait! Ez a kitiltás pedig nem más, mint a munkánk elismerése, amit – mint egy jelvényt – büszkén fogok viselni” – fejezte be írását Cseh Katalin.