Egyre több, és több ország jelenti be, hogy kész újra kinyitni, és a védőoltáson átesett utazókat szívesen fogadja. A légitársaságok többsége is jelezte már, hogy vakcinaútlevéllel lehet utazni, de hallani olyan tömegrendezvényekről is, ahol szintén a védettséghez kötik a beléptetést.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ez diszkrimináció?

Röviden a válasz nem. Sőt, a következő hónapokban de talán a következő egy-két évben ez lesz a trend.

Ugyanis van egy igen komoly félreértés, pontosabban kettő is. A külföldi utazáshoz, szállodák foglalásához, repülőjegyek vásárlásához, tömegrendezvények látogatásához nem kötelező a védőoltás, azt 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel ki lehet váltani. A döntés így mindenkinek a saját kezében van: vagy a védőoltásra, vagy a 72 óránál (bizonyos országok esetében 48, 24) nem régebbi, negatív PCR-tesztre lesz szükség, nagyjából minden olyan tevékenységhez, ami vagy utazással jár, vagy tömeget vonz magával. A teszt nyilván nem olcsó, közel húszezer forint, ráadásul csak egy-három napig érvényes, így aki a védőoltás nélküli utat választja, annak a következő hónapokban, de talán években mélyen a zsebébe kell nyúlnia egy nyaraláshoz, egy fesztiválhoz, vagy egy sportrendezvény meglátogatásához. Azonban a lehetőség mindenki számára biztosított, senki számára nem lesz kötelező az oltás, negatív tesztekkel pedig ugyanúgy lehet majd élni, mint védőoltással.

A másik félreértés az Európa Tanács pár hónappal ezelőtti álláspontja. Ők akkor ezt mondták:

„Az emberi jogok tiszteletben tartása miatt az embereket nem szabad COVID-19 oltás beadására kényszeríteni, és nem különböztethetőek meg hátrányosan azok, akik nem oltatják be magukat – utalva itt az oltásigazolás hiányából fakadó lehetséges korlátozásokra.”

Ez jól hangzik, csak azt felejtik el sokan, hogy az Európa Tanács nem az EU szervezete, a határozatai nem kötelező érvényűek, bár tény, hogy időnként figyelembe veszi azt az Unió. Ráadásul, ahogy fentebb írtuk hátrányos megkülönböztetés senkit sem ér, aki bizonyítani tudja, hogy védett/nem fertőzött az mehet, utazhat, csinálhat bármit. Ezt pedig védettségi igazolvánnyal vagy negatív PCR-teszttel lehet igazolni.