Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) tárgyalt a koronavírus-járvány miatti szabályokról és korlátozásokról Orbán Viktor miniszterelnök kedden.

Hamarosan újra nyithatnak a boltok és a szolgáltatások, igaz kissé másképpen, mint eddig

A kormányfő a Facebookon közzétett videóban beszámolt arról, hogy elfogadták a kamara több javaslatát, amiket a szerdai kormányülésen tárgyalnak meg.

Az MKIK közleményben hozta nyilvánosságra a javaslatait – értesült róla a hvg.hu. Eszerint a kiskereskedelmi üzletek esetében az MKIK a négyzetméter alapú újranyitásra a következő javaslatokat tették:

  • Az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként egy vevő tartózkodhat az üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezen kívül a a vásárlók közlekedésére nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasolják, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.
  • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgálató helyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.
  • A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (pl. fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő, stb.) is legyen négyzetméter alapú szabályozás, a biztonsági távolság és higiénés szempontok betartása mellett.

Emellett szeretnék elérni, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni. Hangsúlyozták azonban, hogy az idősávot semmiképpen sem szeretnék bevezettetni az üzletekben.

Forrás:hvg.hu