Sport és szabadidősport rendezvények sajátosságai

A következőkben a sportról, majd azon belül a szabadidősportról, illetve a rendezvények fogalmáról lesz szó. A bemutatásuk után, pedig kitérnék ezek együttes sajátosságaira.

Maga a sport

A sport nem mást, mint egy meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben, például Pécs és környékét tekintve a Malomvölgyi tó, Orfű vagy akár a Tettye is alkalmas eme célok eléréséhez. Abban az esetben, ha már a célnál tartunk, akkor ki kell térjek arra is, hogy célja a sportnak a testedzés, szórakozás, versenyzés, vagy valamilyen eredmény elérése, és persze a képességek fejlesztése.

A sport történelmen átívelő fejlődése sokat elárulhat a társadalmi változásokról és a mozgás természetéről. A sport – ahogyan azt már a fentiekben is leírtam – magába foglalja az emberi képességek öncélú fejlesztését és a képességek gyakorlati alkalmazhatósága miatti fejlesztését egyaránt. Ebből következik, hogy feltehetőleg az emberiséggel egyidős, és a kezdetektől hasznos módja lehetett a tanulásnak és fejlődésnek.

A szabadidősport

Majd a sport fogalmán belül találkozhatunk a szabadidősporttal, ami nem más, mint egy szabadidős tevékenység, ami fizikai erőkifejtéssel jár és nem szükséges eleme a verseny. Szabadidősport közgazdaságtani elemzése szerint a sportoló célja elsősorban a szabadidő hasznos eltöltése és az egészségmegőrzés. A sportoló közgazdasági szerepe fogyasztó, és a fogyasztó a sportoló saját maga, aki aktív módon szórakozni vágyik. Továbbá az elsődleges célja az egészségre gyakorolt hatás.

Sportrendezvény

A harmadik pontunk a rendezvény, ami szervezett közösség keretein belül megtartott – esetenként szórakoztató jellegű – összejövetel. A megrendelő szempontjából, a rendezvény alkalmi, széles kőrű gyűlés, időszakos összejövetel, előre megszervezett formában, és előre meghatározott célból, adott helyen és időben tartott esemény.

Tehát, a rendezvény egy meghatározott térben, időszakban és témakörben, nem üzemszerű ismétlődéssel szervezett eseménysorozat, továbbá a folyamatos üzemeltetés keretében szervezett egyedi esemény, amelynek során emberek egy csoportja közös cselekvést hajt végre alkalmi, kitüntetett jelleggel.

Sport és szabadidősport rendezvények sajátosságai

A fenitek szerint leírt 3 fogalomból tevődik össze a sport és szabadidősport rendezvények sajátossága, amit a következőkben mutatok be. Egy sportesemény egész évben megszervezésre kerülhet, ugyanis évszaktól, vagy épp a rendezvény típusától függően bel- és kültéren is megvalósíthatóak.

Olyan sportesemények szervezésére kerülhet sor, mint egy egyszerű sportverseny, ami lehet házi, barátságos, meghívásos, területi bajnoki, országos, nemzetközi és egyéni is akár. Ezenkívül megszervezésre kerülhet még sportágválasztó nap, edzőtábor, gyalog- és kerékpáros túra, sí- és havas táborok, fitnesznap és egészségnap.

A sportrendezvények célja, hogy szórakoztatóak, játékosak, és élménycentrikusak legyenek. Ezenfelül céljuk még a mozgásműveltség, és az egészségközpontú gondolkodás fejlesztése. A sportról tudjuk jól, hogy fejleszti a fizikai, szellemi és szociális képességeket is, ezért fejlesztésre is kiváló.

További tudnivalókért, keressük a cikk folytatását!