Enyhén szólva sem alakulnak jól a számok, gyakorlatilag nem találni már olyan országot, aki rosszabbul kezelné a vírus második, és pláne a mostani, harmadik hullámát, mint Magyarország. Habár Orbán Viktor korábban még arról beszélt, hogy a siker mércéje a halálozások alacsony száma lesz, a sikert a megmentett emberéletekben mérjük, és amire figyelni kell, az a halálozás. Megfogadjuk a miniszterelnök tanácsát, és valóban a halálozásra figyelünk.

ez alapján kijelenthető, óriási bukás a hazai járványkezelés.

A két törpeállamot, Gibraltárt és San Marinot nem számolva (statisztikai értelemben őket tényleg felesleges a nagyobb államokkal együtt említeni, az alacsony népesség miatt annyira torz adatok születnek – a szerk), most már csak a csehek állnak rosszabbul, mint mi. De elnézve a számokat, elnézve a kormány járványkezelését, éles versenyt lesz a képzeletbeli dobogó legfelső fokáért. Ugyanis ma reggelre megelőztük Belgiumot is, 1 millió emberre nézve 1965 az itthoni áldozatok száma, a belgáknál 1958. A csehek 2355 fő/1 millió lakos értékkel vezetik, a nem túl örömteli listát.

De miért haltak meg nálunk ennyien, miért mi állunk a legrosszabbul, miért mi kezeltük talán a legpocsékabbul a koronavírus járványt?

Ezek azok a kérdések, amelyekre még nincs egyértelmű válasz, sőt vélhetően több összetevős az egyenlet. Biztosan nem segített a járványkezelésen, hogy közel 5,000 egészségügyi dolgozót sikerült a legnagyobb válság közepén elüldöznie a kormánynak. Az sem feltétlenül szolgálta a sikerhez vezető utat, hogy stadionokra, jachtozásokra, Mészáros Lőrincekre szívesebben költötte a magyar adófizetők pénzét a kormány, mint az egészségügy fejlesztésére, valódi béremelésekre, esetleg lakosság egészségét javító, fejlesztő, rekreációs célú beruházásokra, fejlesztésekre, programokra.

Viszont az sem segít, hogy a magyar nemzet Európában a legtúlsúlyosabb, jellemző a lakosságra, hogy egészségtelenül él, sokan dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, a populáció több, mint fele egyáltalán nem sportol, az pedig világosan látszik, hogy a túlsúly a legnagyobb rizikófaktor a Covid-19 elleni harcban. Sokkal, de sokkal nagyobb arányban halnak meg elhízott emberek, mint az egészséges testtömegindexxel rendelkezők.

Továbbá a maszk- és oltásellenesség sem segít, segített, a mai napig látni számtalan embert, aki érthetetlen okokból kifolyólag, képtelen helyesen használni a maszkot, az orrát nem takarja el, így semmilyen védelmet nem szerez a vírus ellen.  

Ennek összességében az eredménye, ez a borzalmas kudarc, melynek mértékét sajnos emberéletekben kell mérnünk. Orbán Viktor szeptember kijelentése alapján bizony a kormány kudarcot vallott.