Gulyás Gergely, a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy csak a tegnapi napon a 272-en veszítették el életüket, ami újabb negatív rekord, de továbbra is csak az oltás az egyetlen megoldás. Áprilisban újra megnyithatnak az óvodák és iskolák is.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy ma Európai Uniós csúcs lesz, melynek témája a járványkezelés lesz – többek között ez volt a mai kormányülés egyik fő témája is. Azt látják, hogy a hamradik hullámban szerte Európában növekszik a fertőzöttek száma.

Csak a tegnapi napon a 272-en veszítették el életüket, ami újabb negatív rekord, 1467-en pedig lélegeztetőgépen van. 11760 személyt pedig kórházban kezelnek. 10 441 szabad kapacitású ágy áll még rendelkezésre, de ezt szükség esetén bővíteni tudják, például rezidensekkel és medikusokkal is.

650 000 olyan nyugdíjas van, akik nem regisztráltak oltásra, őket egyenként fogják felkeresni. AZ időotthonokban 1% alá csökkent a fertőzöttek száma, mivel ott mindenki megkapta a védőoltást.

Szerinte a következő hónapokban a korábbiakhoz képest nagyobb mennyiségű oltóanyag fog érkezni.

A kormány döntött, hogy ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor a középiskolák és óvodák újra megnyitnak egy héten belül, ami jelen esetben április 12. vagy 19-e lesz. Ebben az esetben mind a tanárokat, mint az óvónőket be fogják oltani.

A Kereskedelmi és Iparkamara javaslatot tett, ami alapján minden üzlethelyiségben és szolgáltató helységben 10 négyzetméterenként egy személy tartózkodhatna. Erről a javaslatról az Operatív Törzs a holnapi napon fog dönteni, amikor megvizsgálják ennek életszerűségét is.

A miniszter szerint a beérkezett és megvizsgált vakcinákat egy héten belül eloltják. Kivételt csak a vizsgálat alatt álló oltóanyag és a második oltásra félretett anyagok nem kerülnek eloltásra. Szeretnék, ha áprilisban nagyot lehetne előrelépni, amit a kínai és az uniós szállítmányok tehetik lehetővé.

Gulyás szerint aggasztóak a mostani számok, de azt remélik, hogy ha az idősek átoltása megtörténik, radikálisan csökkenni fognak a halálozások száma is. Ha ez megtörténik, a nyitásra is javaslatot fognak tenni. (Jövő TV)