Biztos vagyok benne, hogy szinte minden fiatal napjaiban szerepet kap az ital, amely készteti az embert arra, hogy többet és többet vegyen belőle magához és nem mellesleg, egy kis éberséget hoz az életükbe. Ez pedig nem más, mint az energiaital. Gimnazisták és egyetemisták életében is minden nap megjelenhet, hiszen sokkal egyszerűbb szisszenteni egyet, mint megfőzni egy kávét, amely percekbe is telhet. Azok a percek, pedig igen lényegesek lehetnek egy-egy utolsó pillanatban elkezdett zH-ra való felkészülés során.

De vajon mi van ebben a „csoda” italban, amelyből naponta többet is képes elfogyasztani az ember anélkül, hogy ráunna?

Egyszerű a feladata, hiszen szervezetünk terhelhetőségének mértékét igyekszik megnövelni, aminek hatására éberen tartja a testet. Lényegében koffeint, taurint – aminosavat, – és vitaminokat tartalmaz. Ennyiből laikusként úgy gondolnánk, hogy ha még vitamint is tartalmaz, akkor tuti egészséges lehet. Azonban nem, igen káros hatással bír a szívre és az érrendszerre. Magában is igencsak terheli a szívet, azonban a fiatalok extrém körülmények között is előszeretettel fogyasztják. Vagyis, szórakozóhelyeken alkohollal keverve, de emellett azzal nem foglalkoznak, hogy megfelelő minőségű – azaz, nem alkohol tartalmú, – italt is kellene mellé fogyasztaniuk (lehetőleg vízet).

Miért veszélyes? A mértékletesség a kulcsa az egésznek, hiszen ha valaki túlzásba viszi az alkohol fogyasztást, könnyen alkoholistává válhat és ez nagyon sok minden mással is így van. Ugyan, a túlzott energiaital fogyasztásnak nincsen kimondottan „neve”, azonban következményekkel annál inkább jár.
Magyarországon szinte minden ötödik 10 éves gyermek energiaitallal a kezében indul iskolába. Ezzel pedig igencsak növekszik annak a kockázata, hogy felnőtt korára valamilyen rejtett szívbetegség alakul ki, vagy akár egy hirtelen szívhalál. Nem beszélve a vesekőről, amiben szintén hatalmas szerepe van.

De ha nem fogyasztunk ilyen italokat, akkor hogyan tartsuk éberen magunkat?

Koffeinhez számtalan más forrásból is juthatunk. Egy pressokávé nagyjából 70 mg koffeint tartalmat, ami természetesen függ attól, hogy miből és hogyan készült. Üdítőkben, mint pl. a kólában is igen nagy mennyiségű található.
Bizonyos teák is bírnak koffeintartalommal. Egy csésze zöld teában 25-40 mg, míg a fekete teában 40-70 mg koffein található. Azonban még is csak egészségesebb, ha megiszunk egy bögre forró gyógyteát, mint ha magunkba öntünk egy doboz egészségtelen innivalót.

Lényegében van, amikor egyszerűen már sok a jóból. Kardiológusok ország szerte hívják fel a figyelmet a mértékletességre, amelyre leginkább a fiataloknak van szüksége.