A nyári időszámítás kezdete:

2021. március 28-án, vasárnap hajnali 2 órakor kell egy órával előbbre állítani az órákat, hajnali 3 órára.

Az óraátállítás kezdeti célja csupán az volt, hogy plusz energia megtakarítást nyerjünk vele, hiszen mindez a napfényes órák számának növelésével könnyen elérhető. A természetes megvilágítás előnyeit az iskolák, a munkahelyek tevékenységük során nap, mint nap élvezhetik. Más haszna is van a meghosszabbított napfényes óráknak. A családi házak kertjeiben és a hétvégi házakban tovább időzhetnek, és akár dolgozhatnak vagy szórakozhatnak az ott élők. Előnnyel jár az építőiparban tevékenykedők számára is az óraátállítás, mert tovább végezhetik a munkájukat. A szabadban tervezhető programok ideje kitolódik, strandok, rendezvények, családi esemény kezdődhet később. A közlekedési balesetek számának csökkenésével is számoltak a bevezetéskor, mert a jobb látási viszonyok kedvezőbb közlekedési helyzetet teremtenek a gépkocsivezetők számára.

Az Európai Unió a nyári időszámítás szabályait 1996-ban egységesítette, amit a 2001-ben írásba foglalt irányelvek minden tagország számára egyértelművé és elfogadhatóvá tettek.

Ennek értelmében Európa területén a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen alapján az óraállítás napja tehát minden évben más napra esik, egy tény változatlan, mégpedig az, hogy az óraátállítás mindig vasárnapon kell, hogy történjen.

A bennünket érintő óraátállítás lényege, hogy Magyarországon március utolsó vasárnapján a helyi idő szerinti hajnali 2 órakor előre állítjuk az óráinkat 3 órára. Vagyis egy órával kevesebbet alszunk. Októberben kapjuk vissza ezt az egy órácskát, amikor hajnali 3 órakor az óráinkat visszaállítjuk 2 órára.

Az elmúlt években már sokszor hallottuk, és sokat beszéltünk, írtunk az óraátállítás megszüntetéséről. Az Európai Bizottság, egy 2018. szeptember 12-én elfogadott javaslata szerint az óraátállítás 2019-ben történő megszüntetését indítványozta.A javaslat szerint az EU tagállamoknak 2019 elejéig kellett volna jelezniük azt a határozatukat, hogy melyik időzónába kívánnak tartozni az óraátállítás megszüntetése után. A döntésre előirányzott határidő a tagállamok számára szűkösnek bizonyult. A bizottság kénytelen volt ezt az időpontot 2019 márciusáról áttenni 2021-re. A döntés évét tehát elértük, vagyis a tagállamoknak az idei évben el kellet volna dönteniük, hogy melyik időzónába kívánnak a későbbiekben tartozni, illetve hogy melyik lenne számukra a legelőnyösebb vagy a legelfogadhatóbb. Az elmúlt időszak történéseire gondolva úgy érezhetjük, hogy jelen pillanatban van nagyobb gondjuk is a tagállamoknak, mint az óraállítás kérdése.

Addig is 2021-ben a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart! 

Tehát az elmúlt években megszokott módon, a hétvégén állítsuk át az óráinkat, és a szervezetünket az egy óra mínuszra, és készüljünk fel a téli átállásra is, mert az idei évben még érvényben lesz a téli időszámítás is, amelyre 2021. október 31-én, vasárnap kerül sor, mikor is hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órát 2 órára. 

Fotó: pixabay.com