A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Tagozat, a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák vezetői, valamint a négy orvosképző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának véleménye alapján március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását. A kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát.

A várandósokat a háziorvosok és a nőgyógyászok utalhatják be a kijelölt az oltópontokra. Az oltópontok kijelölésére szombaton kerül sor. A Semmelweis Egyetem által kialakított extra oltópontokon dr. Merkely Béla rektor utasítása szerint soron kívül kapják meg a kismamák a vakcinát.

A Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, minden esetben a várandós kérésére, és természetesen a kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján – mondta el a semmelweis.hu honlapnak dr. Merkely Béla, a négy hazai orvosegyetem neves professzoraiból álló Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője.

A Semmelweis Egyetem rektora azt is hozzátette, hogy a kismamák előzetes egyeztetés után a háziorvosokon, vagy a nőgyógyászaikon keresztül, a második, vagy a harmadik trimeszterben igényelhetik a vakcinát, az ismétlőoltást pedig a szülést követően kaphatják majd meg.

Az ismétlőoltás halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók – tette hozzá dr. Merkely Béla.

Mindezek értelmében és következtében dr. Merkely Béla rektor és dr. Szabó Attila, a Klinikai Központ elnöke arra utasította az egyetemi oltópontok vezetőit, hogy március 27-től extra oltópontokon fogadják a várandósokat és a szoptató édesanyákat, akiket a beérkezett regisztrációkat követően, soron kívül kell beoltaniuk az extra oltópontokon.

A Semmelweis oltópontjain a jelenleg is az egyetem gondozásában lévő kismamák, valamint az NNK eljárásrend alapján a háziorvosok által beutaltak kaphatják meg a vakcinát. Mindennek természetesen előfeltétele az, hogy előtte a vakcinainfo.gov.hu felületen megtörténjen a regisztráció.

Forrás: semmelweis.hu

Fotó: pixabay.com