Az Igazságügyi Bizottság kedden tárgyalta a kilakoltatások általános felfüggesztésére, az árverések és a fizetésből, nyugdíjból való letiltások év végéig való leállítására vonatkozó Széll Bernadett előterjesztését. A „keresztény-konzervatív” Fidesz-KDNP leszavazta a javaslatot, így április végét követően újraindulhatnak az eljárások, és családok kerülhetnek az utcára.

„Mert nem érdekli őket a lakhatási válság, meg úgy általában a magyar társadalom valós állapota. Azt olvastam, Orbán Viktor összehívta a családszervezeteket, hogy ötleteket kapjon tőlük arra, hogy adhatnának új lelkierőt az embereknek a járvány után. Például kezdhették volna azzal, hogy nem nyomnak igent arra, hogy családok váljanak földönfutóvá. Ehhez persze szükség lett volna arra a fajta bátorságra, amit úgy hívnak, hogy a valósággal való szembenézés.” – írta dr. Szél Bernadett, országgyűlési képviselő Facebook bejegyzésében.

A nehéz helyzetbe jutott családok kérdése azóta újabb fordulatot vett, ugyanis ma reggel  aktivisták másztak be a Fidesz-székház Lendvay utcai székházának erkélyére.

A Város Mindenkié (AVM) aktivistái a kerítésén másztak, hogy az erkélyen kifeszített molinóval hívják fel a figyelmet a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására.

Az AVM aktivistái nem mindennapi akciójukkal tiltakoztak a kilakoltatási moratórium ellen. Nem a legkönnyebb módját választottak a tiltakozásnak hiszen először is be kellett mászniuk a ház udvarára, onnan fel az erkélyre, ahol a molinót kellett kifeszíteni. “Én nem ilyennek képzeltem a rendet”, állt a jól látható felirat. Mielőtt felmásztak az erkélyre a nagy vaskapura is kifeszítettek egy feliratot az azzal a bibliai idézettel, hogy: “Szolgáltassatok igazságot a nyomorultnak és szűkölködőnek”.

„Követeljük a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását! Senkit se lehessen elhelyezés nélkül kilakoltatni! A Fidesz-székház előtt tartottunk figyelemfelkeltő akciót, hogy hangsúlyozzuk, elengedhetetlen, hogy a világjárvány derekán a kormánypárt elrendelje a rendkívüli veszélyhelyzet idején fennálló kilakoltatási moratóriumot. A téli kilakoltatási moratórium idén április 30-ig tart, vagyis ez alatt az időszak alatt szinte senkit nem lehet kilakoltatni. A járványügyi veszélyhelyzet tavaszi időszakában ezen felül egy általános, a lakásfoglalókra is kiterjedő lakáskiürítési moratórium is érvényben volt, amely a vészhelyzet idejére felfüggesztette a kilakoltatásokat. Jelenleg a koronavírus fertőzési és halálozási esetszámai a tavaszi hullámnál sokkal súlyosabbak, mégis úgy tűnik, hogy április végével a világjárvány kellős közepén újra mindenfajta elhelyezés hiányában utcára kerülhetnek emberek.Az akcióval egy nemzetközi felhíváshoz, a

European Action Coalition for the Right to Housing and to the City

által szervezett Housing Action Day-hez is csatlakozunk, amelynek keretében ezen a hétvégén Európa számos városában hívják fel aktivisták a figyelmet a lakhatási kérdésekre és a hajléktalanságra.” – írta az AVM mai Facabook közleményében.

Fotó: AVM/Facebook