Mikor érjük el a részleges nyitáshoz szükséges 2,5 millió beoltottat Magyarországon?

Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve különböző szakemberek nyilatkozataikban az elmúlt napokban több alkalommal is kijelentették, hogy a fokozatos nyitás első fázisára akkor kerülhet sor, amikor Magyarországon a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót. Azt gondolom mindannyiunkban felmerült már a kérdés, hogy mikorra lesz meg a 2,5 millió beoltott?

Jelenleg optimisták lehetünk, hiszen a mai napon közzétett adatok szerint 1 millió 903 ezer a beoltottak száma. Szerencsére egyre nagyobb a lakosság oltakozási kedve, pénteken újabb oltási rekordot döntött meg az ország, ezen a napon közel 140 ezer ember kapta meg a vakcinát.
Szombaton megkezdődött a várandós nők előrehozott beoltása, jövő héttől pedig soron kívül a pedagógusokat fogják beoltani.

Hogy mégis aggódunk? Ez természetes, hiszen áradnak felénk az információk. Délelőtt ezt olvassuk, délután pedig azt, hogy:

„Jelenleg a járvány csúcsán, vagy annak közelében járunk. A szennyvízadatok azt mutatják, hogy a harmadik hullám március utolsó napjaiban tetőzhet.” – mondta Rusvai Miklós víruskutató az M1 Ma Reggel című műsorában.

„Akik már átestek a betegségen, vagy már megkapták az oltást, sokkal kisebb fertőzésveszélyt jelentenek a környezetükre, így annak is kisebb az esélye, hogy terjesszék a vírust.” – erről is beszélt a víruskutató a műsorban. A jelen helyzetben mindenkit foglalkoztató vírusjárvánnyal kapcsolatos szavait azzal zárta a víruskutató, hogy.

„A szabályokat mindenkinek, így a beoltottaknak is továbbra is be kell tartani. Őszintén remélem, hogy szabad nyarunk lesz, ha ilyen ütemben haladnak az oltások.”

Zacher Gábor az Indexnek arról beszélt, hogy: Beköszöntött a jó idő és az emberek úgy  nekiindultak, mintha a járványnak már semmi nyoma nem lenne. A népszerű toxikológus szerint iszonyú felelőtlen ez a hozzáállás, ebből látszik, hogy az emberek még mindig nem érzik át, tulajdonképpen mekkora is a baj.  

„Tele a rakpart, az emberek harmada maszk nélkül. Ennek meglesz a böjtje! A fiataloknak csak az nem jut eszükbe, hogy a jövő héten lehet, hogy már a második emeletre sem tudnak majd felsétálni.” – nyilatkozott a lap megkeresésére a hatvani kórház főorvosa, aki szerint az emberek látszólag még mindig azt gondolják, hogy minden a legnagyobb rendben van.

Egy dátum azonban már biztos. Április 19-étől nyitnak a köznevelési intézmények és az általános iskolák, gimnáziumok és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek. Az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésre kerül.