Egy hónapja nyilatkozott arról Tessely Zoltán, a Felcsútot is magába foglaló Fejér megyei 3. országgyűlési választókerület fideszes képviselője, a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, hogy a jövőben Bodmér, Szár és Újbarok határában sportrepülőtér épülhet. A  három község által közrefogott terület negyedik oldalán helyezkedik el Felcsút települése.

„Ha a miniszterelnök úr úgy gondolja, hogy magánrepülővel itt száll majd le, akkor jöhet nyugodtan” – írta egy hónappal ezelőtt Facebook posztjában.

Tessely Zoltán, a Fidesz Fejér megyei képviselője hivatalos Facebook-oldalán írt is arról, hogy a közeljövőben akár meg is épülhet egy új sportrepülőtér Bodmér-Szár-Újbarok települések határában. A tervezett lehetséges helyszín természetesen közel esik Felcsút településhez. Így egészen közel kerül a leggyorsabb közlekedési lehetőséghez a Pancho Aréna és Orbán Viktor háza is. A repülőtérről szóló bejelentés néhány héttel azután hangzott el, hogy a Momentum megígérte, amennyiben az ellenzék nyer a 2022-es választásokon, három napon át semmilyen magánrepülőgép nem szállhat fel semmilyen repülőtérről.

A környező falvakban lakosai és polgármesterei közül, szinte mindenki hallott már a tervről. A helybéliek nem igazán örülnek a hírnek, és reménykednek abban, hogy csak sportrepülők szállnak majd a fejük fölé.

A Magyar Hang szerdán közölt írást a tervvel kapcsolatban megkereste Tessely Zoltánt, akinek titkára azt válaszolta a feltett kérdésekre, hogy, már elkészült az előterjesztés, amelyet a későbbiekben, a járványhelyzet csitulta után nyújtanak majd be. Azt a tájékoztatást is közölte a lappal, hogy a tervezetről már egyeztettek az érintett települések polgármestereivel.

A sportrepülőtér tervezett helyszíne a magyar repüléstörténelem egyik kiemelkedő helyszíne is. 1931 júliusában két pilóta, Endresz György és Magyar Sándor Justice for Hungary nevű repülőjükkel átrepülték az óceánt, az előzetes elképzelések szerint Budapestre tervezték a landolást. Az üzemanyaguk azomban még jóval a főváros elérése előtt elfogyott, így a mátyásföldi érkezés helyett Felcsút közelében hajtottak végre kényszerleszállást.

Ezen a területen épülne meg most a tervezett, új sportrepülőtér. A ötlet egyébként nem új keletű, mert 2011-ben a Magyar Sándor Repülő Egyesület elnöke, Jávor Géza már említést tett róla egy Fejér megyei lapnak.

Az említett települések ölelésében egyébként már van egy repülőtér, Besenyei Péter műrepülő tulajdonában, amelyre 2012 óta van engedélye.

Forrás. index.hu, 24.hu, 444.hu, hang.hu, hirnavigator.hu

Fotó. pixabay.com