Óriási tülekedés kezd kialakulni az egyes baranyai választókerületért az ellenzék oldalán. Persze ez természetes, hiszen ez egy abszolút nyerhető körzet számukra, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Mellár 2018-as győzelme: a pécsi képviselő akkor úgy győzött, hogy több másik ellenzéki pártnak is volt jelöltje, ám ennek ellenére is megverte Csizi Pétert. Mellár természetesen újrázni szeretne, azonban Nemes Balázs a Momentum erős embere is bejelentkezett a körzetért, és bár elviekben az MSZP-nek és ezáltal a városvezetésnek mindkét jelöltet támogatnia kellene, könnyen lehet, hogy a történet vége csúnya árulás lesz, és végül egy nevető harmadik élvezheti majd a helyi nagytőke bizalmát. A nevető harmadik pedig információink szerint Ruzsa Csaba jelenlegi alpolgármester lehet. Az ügy viszont roppant szövevényes, és aligha várható békés megoldás.

Ugyanis Mellár és Nemes is jogosan várhatja el az összefonódott MSZP és városvezetés támogatását. A jövőben az egyszerűség kedvéért szimplán MSZP-ként vagy szocialistákként fogunk rájuk hivatkozni, azonban ez magában foglalja a városvezetést, annak minden erejével, hatalmával, pénzével.

Mellár teljes joggal várhatja, várhatná a szocialisták bizalmát, támogatását: egyfelől ő 2018-ban is győzni tudott, másrészt a Párbeszéd nevű párt őt kívánja indítani, az MSZP és a Párbeszéd pedig roppant mód összefonódott, gyakorlatilag perszonálunióban léteznek, külön alku van a két párt között, miszerint – ahogy Mellár fogalmazott – „van egy megállapodásuk arra vonatkozóan, hogy melyik körzetben ki indít jelöltet az előválasztásra és a másik fél ezt tiszteletben tartva közös jelöltként tekinti azt.” Így Mellár szerint ha az MSZP mást támogat az előválasztáson, akkor egyoldalúan mondja fel ezt a paktumot.

Azonban a Nemes-szál is érdekes, ugyanis városházi pletykák szerint a Momentum helyi erős embere korábban azért nem állt ki teljes mellszélességgel a lázadó helyi frakció mellett, és azért nem emelte fel a hangját a városvezetés viselt ügyei, vagy éppen Nyőgéri alpolgármesteri kinevezése miatt, mert az MSZP ígéretet tett neki, hogy ha hallgat, akkor őt fogják támogatni az előválasztáson. Nemes pedig ezekben az ügyekben hallgatott, nem igazán állt ki a helyi Momentum-frakció mellett, akiket szép csendben be is daráltak a szocialisták.

Már ez a helyzet sem ideális, hiszen egyszerre két jelöltek kellene támogatnia az MSZP-nek, és akármelyikük mellől hátrálnának ki, annak komoly sértődés és sárdobálás lenne a vége, de külön bonyolítja a szituációt, a gazdasági ügyekért felelős Ruzsa Csaba országos politikai ambíciói. Információink szerint ugyanis ő is bejelentkezett Baranya I-ért, és végső soron ő lesz az, akit a szocialisták preferálni fognak. Ezt viszont aligha fogja annyiban hagyni a Momentum és a Párbeszéd, akik más-más okból kifolyólag, jogosan várják el a helyi szocialisták támogatását, de végül könnyen lehet, hogy egyedül maradnak a harcban.