Részletes problématérképet állított össze a covidellátásban tapasztaltakról a Magyar Orvosi Kamara, amelyet kedden Kincses Gyula elnök mutatott be Pintér Sándornak. A dokumentum arra utal, hogy a belügyminiszter kérésére fogalmazták meg a kamara területi szervei az egyes problémákat és javaslatokat. – írja a 444.

„A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartja, hogy a miniszter úr ágyközeli/kollegiális megfigyelésekre, érzetekre is kíváncsi, ezért megkértük a megyei elnököket, hogy gyűjtsék össze az általuk érzékelt problémákat” – kezdődik a levél, amelyet itt lehet elolvasni.

A levél legérdekesebb része a lélegeztetőgépekről szól. Ugyanis az invazív lélegeztetésre szorulók 95 százaléka életét veszti, néhány magyarországi kórházban, ez pedig brutálisan magas arány. A MOK szerint érdemes lenne egy szakértőnek körbejárnia a kórházakat, ugyanis sok helyen nem megfelelően zajlik a lélegeztetés,

„sok irracionális, vagy minőségileg elfogadhatatlan megoldás van.”

Szakértők szerint ennek az egyik oka az lehet, hogy hiába vettünk elképesztő mennyiségben, nem mellékesen roppant drágán lélegeztetőgépeket, ha nincs személyzet, aki azt kezelje. Ebből pedig az egészségügyben dolgozók szerint hiány van, igaz az egészségügyben nem dolgozó kormánypárti politikusok szerint minden a legnagyobb rendben. Mindenki döntse el maga, hogy kinek hisz.