A Covid-19 járvánnyal szkeptikusabb, sőt bizonyos esetekben magát a járványt vagy annak veszélyességét tagadó hangok között gyakori érv, hogy ha világjárvány van, miért nem halnak meg többen, mint a korábbi években, miért nem rohan a mentő folyton, szerintük az egész valamiféle háttérhatalom által kreált mesterséges dolog, ami csak azért jött létre, hogy nekik rossz legyen. Nyilvánvalóan nevetséges érvek ezek, már ha egyáltalán érvnek lehet nevezni. Azonban érdekesnek gondoltuk megnézni a KSH statisztikai adatait, a halálozásokról. Az adott év novemberi első hetétől, a következő év első márciusi hetéig bezáróan vizsgáltuk meg a számokat, ez minden esetben 18 hetet ölelt fel, tehát azonos időintervallumokat. Az eredmény pedig nem meglepő: döbbenetesen magasabbak az idei téli halálozási adatok, mint voltak korábban bármikor. A legrosszabb, 2016-2017-es időszakhoz mérten is 8312-vel többen hunytak el Magyarországon az elmúlt 18 hétben. De a tavalyi időszakhoz képest brutális az emelkedés, közel tizenötezerrel több honfitársunk vesztette életét, túlnyomó többségük a koronavírus miatt.

Persze, aki abban szeretne továbbra is hinni, hogy a koronavírus nem létezik, és az egész a háttérhatalom kitalációja, és az egész nem több, mint egy átlagos influenza, az ezeket a statisztikákat látva sem fog mást gondolni, majd meggyőzi magát, hogy meghamisítottam az adatokat, vagy esetleg a KSH hazudik, mindenki hazudik, csak ő tudja az igazat.

Ettől függetlenül a tények, még tények maradnak: ezen a télen sokkal, de sokkal több honfitársunkat veszítettük el, mint az elmúlt években bármikor. És ez elsősorban a koronavírus járványnak és az elégtelen védekezésnek köszönhető.