Kincset találtak a pécsiek, magyar származású ám eddig Afrikában élő 18 éves Christine-Aprilone Zulu személyében, 211 centis kosárlabdázót igazolt a pécsi női kosárlabda csapat. A lánynak magyar felmenői voltak, édesanyja felmenői még az I. Világháború előtt vándoroltak ki Afrikába, a mai Kenya területére a Maszai törzs tagjai közé. A vége szerelem lett, így részben magyar, részben kenyai, részben maszai származású játékosról van szó. A hihetetlennek tűnő magasság sem véletlen: a világ legmagasabb népcsoportjainak egyikéről van szó, ahol egyáltalán nem ritka a 2 méter feletti magasság. Információink szerint a fiatal játékost maga Rátgéber László szúrta ki, és az ő kedvéért is igazolt Pécsre.

Fiatal lány nyáron érkezik Pécsre, a következő szezonban már játszani fog a hírek szerint magyar útlevelet is kaphat, ám ami ennél is érdekesebb, az Christine-Aprilone eddigi pályafutása. A kenyai bajnokságban játszott idén, ahol 30 percet töltött átlagban a pályán, 36 pontot, 19 lepattanót átlagolt, mérkőzésenként közel 4 blokkot osztott ki, ráadásul a triplákat is egészen remekül 39 százalékkal dobta, büntetőt pedig csupán hármat hibázott az idei szezonban, hatvanhárom próbálkozásból! Csapata a Freedom Basket Town veretlenül vezeti a kenyai bajnokságot, az afrikai AfricaLeagueben is esélyesnek számítanak a végső győzelemre. A Pécs új szerzeménye a legutóbbi nemzetközi kupa mérkőzésén 53 pontig jutott, 26 lepattanó és 5 blokk mellett. A játékos a magyar válogatottban is szerepelhet a jövőben, hála a származásának, honosítása már folyamatban van, soron kívül kaphatja meg a magyar állampolgárságot, Székely Norbert szövetségi kapitány nagy örömére. A pécsiek három éves szerződést kötöttek vele, aki lapunk megkeresésére magyarul(!) mondta el, hogy rendkívül boldog, hogy Pécsre igazolhat, habár még soha nem járt nálunk, de az internet segítségével rákeresett a városra és gyönyörűnek tartja azt. Külön érdekesség, hogy nem véletlenül választotta a pécsieket: ükmamája Baranyából származott, 1899-ben Szigetváron látta meg a napvilágot, és 1913-ig a városban is élt.

Egyébiránt a fiatal kosárlabdázó zsákolni is tud, ami meglehetősen ritkának számít a női mezőnyben, 2017-ben, 2019-ben és 2020-ban is ő nyerte a kenyai koedukált(!) zsákolóversenyt, a 2018-as gálát porckorongsérv miatt hagyta ki, ám állapota gyorsan javult, így szerencsére visszatérhetett a pályára.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség szakírói a fiatal kenyai-magyar játékost a világ jelenlegi legnagyobb tehetségének tartják, ahogy a sportág szaktekintélyének tartott Paul Nilsen fogalmazott még jaunárban:

„Aprilone roppant magas, ám emellett mozgása lefinomult, gyors, jól dob kintről és komoly játékintelligenciával rendelkezik, aki őt megszerzi az világklasszist igazol”

Izgatottan várjuk a fiatal kenyai-maszai-magyar játékos bemutatkozását Pécsett!