Folyamatosan zajlanak az egyeztetések az ellenzéki pártok között az előválasztást illetően, ám úgy fest, hogy az online szavazást és annak módjait nem sikerül dűlőre vinniük, forrásaink szerint komoly az ellentét a Momentum és a DK között ezügyben. A 444 információi alapján számos dologban megegyeztek, ám az online szavazás egyelőre még várat magára. Ami biztos:

  • Mind a 106 egyéni választókörzetben lesz előválasztás.
  • A jelölteknek 400 ajánlást (aláírást) kell összegyűjteniük az induláshoz, és alá kell írniuk egy értéknyilatkozatot, továbbá meg kell mondaniuk, hogy ha nyernek, akkor melyik párt frakciójához csatlakoznak majd a hatból.
  • A parlamenti képviselőjelöltek kiválasztása egyfordulós lesz, az előválasztáson a legtöbb szavazatot kapó lesz a közös jelölt, nem lesz tehát sorrendállítás, negatív szavazat, súlyozás.
  • A miniszterelnök-jelölt választás viszont kétfordulós lesz, a második fordulóba az első három helyezett mehet tovább. A miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer támogató aláírást kell leadniuk az induláshoz.
  • A legvalószínűbb, hogy szeptemberben tartják az előválasztást.
  • Legkésőbb október 23-ig lezárják az egészet.

A Momentum mindenképpen szeretné, hogy belföldön és külföldön egyaránt lehessen online szavazni az előválasztáson, ettől az állásponttól a DK és részben az MSZP-Párbeszéd helyezkedik a legmesszebb, ők minimum előzetes élő regisztrációhoz kötnék azt. A Jobbik inkább a Momentumot támogatja, az LMP ebben az ügyben semlegesnek tűnik.

A baloldali pártok azért szeretnék, hogy az online szavazást előzze meg személyes regisztráció, mert szerintük a rendes választásokon is ki kell mozdulni majd otthonról, így nem jó azt üzenni az ellenzéki választóknak, hogy nem kell kimozdulniuk otthonról, ha le akarják váltani a Fideszt. A Momentum szerint ez nem valós érv, ugyanis a választók pontosan tudják, hogy az igazi szavazás személyesen fog történni. Az online szavazás melletti másik érv, miszerint abszurd ötlet, hogy hogy úgy szavazhatnak a neten, ha előtte elfáradnak egy regisztrációs ponthoz, és ott ugyanúgy igazolják magukat, mint a nem online szavazáson kellene.

Online kamera vagy app segítségével lehetne szavazni

Tavaly ősszel az aHang megkereste a pártokat, hogy bemutassák, hogy továbbfejlesztették az online szavazás lehetőségét, és szívesen odaadják a technológiát az előválasztásra. Két módszert dolgoztak ki:

Az egyik egy app, amivel okostelefonról tud szavazni az, akinek van ügyfélkapuja. Itt a rendszer automatizálja az azonosítást, nem kell már fel-le tölteni fájlokat.

A másik pedig a sátras, hagyományos szavazás átrakása online videócsetbe. Az elképzelés szerint a választó egy előre lefoglalt időpontban online hívhatja a szavazást bonyolító megbízottakat, akiknek a kamerába felmutatja ugyanazokat az okmányokat, amelyeket az élő találkozáskor is elkérnek, és utána szavazhat egy erre kiépített felületen.

Előbbi esetén azonban a pártoknak meggyűlhet a baja az Adatvédelmi Hatósággal, ugyanis ügyfélkapus azonosítót nem lehet politikai célokhoz használni.

Mindenesetre patthelyzet kezd kialakulni, a hírek szerint sem a DK sem a Momentum nem szeretne engedni, ezen pedig nem lesz egyszerű túllépni.