Egy február elején bekövetkezett műszaki hiba miatt ömlik a szennyvíz a Lanka csatornába – derül ki a DRV és a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság egybehangzó válaszából illetve a Katasztrófavédelem jegyzőkönyvéből.

Mint arról korábban a Siklósi Hírek beszámolt, szennyvíz folyik a Lanka-csatornába a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. által üzemeltetett siklósi szennyvíztelepről. Ennek kapcsán kerestük meg az illetékeseket, hogy megtudjuk, mi történt, mekkora a kár, mikorra várható a környezet rehabilitációja.

A vízügyi igazgatóság drávaszabolcsi gátőre március 20-án lakossági bejelentés alapján értesült a szennyezésről. Amellett, hogy felszólították a DRV-t a szennyezés megszüntetésére azonnal elsőfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el, egyúttal értesítve a Baranya Megyei Kormányhivatal illetékes osztályai mellett a vízügyi hatóságot is. Ennek szerepét a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztálya látja el.

A katasztrófavédelem jegyzőkönyvben rögzítette a vállalat állítását, mely szerint a szennyezés a telepen február 9-én történt műszaki hibára vezethető vissza, amikor leállt a biológiai műtárgy egyes reaktora. Ezt a berendezést csak március 18-ra sikerült kicserélni. A DRV kettes reaktora időközben is üzemelt, de az érkező nagyobb terhelés befolyásolta annak teljesítményét is.

A vízügyi igazgatóság a Siklósi Híreknek adott válaszában leszögezi, hogy a kibocsátott szennyvíz minősége ugyan javul, de az még mindig nem megfelelő mértékben tisztított,

a biológia és a tisztítási hatásfok megfelelő szintre való visszaállása több hetet is igénybe vehet.

Az igazgatóság leszögezi, hogy a Lanka-csatorna 15-16,1 kilométere közötti szakaszán a szennyvíziszap kiülepedése miatt a meder kotrása is szükséges. A szennyeződés eltávolítását a szennyvíztelep normál üzemrendjének helyreállása után a DRV-vel szeretnék elvégeztetni. Ennek nyomatékosítására a szennyezés miatt hatósági eljárást folytató Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályát is felszólították.

Megkerestük a DRV-t, hogy milyen károk keletkeztek illetve mit terveznek a környezeti ökoszisztéma helyreállításával kapcsolatban, akik leszögezték: a természetre káros mérgező anyagot nem tartalmazó, Siklóson keletkezett települési szennyvíz hagyta és hagyja jelenleg is el az üzemet, ám ennek mennyiségét a napi minták összesítését követően lehet majd megbecsülni. Jelenleg az üzem gépészete megfelelően működik, de még néhány napra szükség van, hogy a biológiai tisztítás is helyreálljon, és a telep a kibocsátási határértékeknek megfelelően működjön. A hatásfoka napról napra javuló tendenciát mutat.

A Dráva felé tartó Lanka-csatorna tisztításáról – mivel a szennyezés a létesítményünkben bekövetkezett meghibásodás miatt keletkezett – ők fognak gondoskodni, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereivel egyeztetve, az ő útmutatásaik alapján. – írja a Siklósi Hírek.