A héten velünk együtt 28 szerkesztőség kérte nyílt levélben a kormányt, hogy sajtó képviselőit engedjék be a kórházakba, hogy pontos képet adhassunk a jelenlegi helyzetről. illetve Európa számos országához hasonlóan nálunk is váljon láthatóvá, milyen állapotok vannak a covid-osztályokon. Ezt a kormány láthatóan és érezhetően nem szeretné, Kovács Zoltán és Orbán Viktor is kifejtette az álláspontját, miszerint a kórházban gyógyítani kell, és nem kamerázni. A Magyar Orvosi Kamara ezt másképp gondolja.

A miniszterelnök reakciója után az Alfahír megkereste a Magyar Orvosi Kamarát, hogy ők mit gondolnak a kérdésről. A kamara elnöksége pedig közölte, hogy messzemenőkig elkötelezettek a transzparencia mellett, a járvánnyal kapcsolatos kérdésekben számtalan alkalommal kérték a kormányzatot ennek megvalósítására. 

„Hisszük, hogy a polgárok alapvető döntéseinek (oltás, korlátozó intézkedések fegyelmezett betartása) meghozatalát elősegítené, ha szembesülnének a valós helyzettel, azzal, amit az egészségügyi dolgozók nap mint nap átélnek”

– írták válaszukban. Kiemelték azt is, hogy ugyanakkor ellenzik a tájékoztatás mindennemű politikai felhasználását, vonatkozik ez mind a politikusokra, mind pedig a sajtó képviselőire. 

Dr. Tóth Judit Mária alelnök mondta el a lapnak, hogy nagyon fontos lenne, hogy a sajtó munkatársai bejuthassanak az egészségügyi intézményekbe, és objektíven bemutathassák azt, hogy milyen heroikus küzdelem zajlik a kórházakban.

Szerintük ez azért is lenne hasznos, mert így a társadalom többsége is megértené, hogy mennyire veszélyes a vírus, és miért fontosak az óvintézkedések.

Márki-Zay Péter is hasonlóan gondolja, ő az alábbi közleményt írta a témában

A szabad tájékoztatás életeket menthet.

Ma a független sajtó közös nyilatkozatot tett közzé a sajtószabadság megőrzése érdekében. A

Mindenki Magyarországa Mozgalom

támogatja a kezdeményezésüket, hiszen az információhiány, a kórházi állapotok bemutatásának akadályozása miatt sokan alábecsülik a veszélyt, nem tartják be a védelmi intézkedéseket, nem regisztrálnak oltásra, ami a járvány súlyosbodásához vezet.

A FÜGGETLEN SAJTÓ KÖVETELÉSEI:

„1. Engedjék be az újságírókat és forgatócsoportokat magyarországi kórházak Covid-osztályaira és az oltópontokra, természetesen úgy, hogy a sajtó munkatársai teljes mértékben tiszteletben tartják az egészségügyi dolgozók és a betegek emberi méltóságát!

2. Tegyék lehetővé, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozzanak a kórházakban tapasztalható állapotokról a publikumnak! Hadd nyilatkozzanak a sajtónak végre arccal-névvel a frontvonalban dolgozó ápolók és orvosok, hogy ne „nevük elhallgatását kérő forrásokra” hivatkozva kelljen beszámolnunk a valódi helyzetről.

3. Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy a kormány és az operatív törzs 0-24-ben valódi tájékoztatást nyújtson a sajtónak, ez ugyanis jelenleg nem valósul meg. Alakuljon külön csoport az operatív törzsnél és az NNK-nál a sajtó alapos tájékoztatására! Az operatív törzs sajtótájékoztatóit tartsák meg az újságírók jelenlétében – akár online, akár a járvány elleni védekezésre való tekintettel szabadtéri helyszínen!”

Támogassuk a független sajtót, hiszen nélkülük csak a manipulált hírek jutnak el az ország jelentős részébe.

Kiemelt fotó: MTI/Balogh Zoltán