Világszerte április 2-án tartják az autizmus világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élőkre, az autizmus spektrum zavarra. Szeretnék elérni, hogy az emberek minél jobban megismerkedjenek ezzel a fejlődési rendellenességgel.
Azért is rendkívül fontos foglalkoznunk a témával, mivel Magyarországon közel 150 000 embert, világszerte pedig minden 68. embert érint az autizmus.

Az autizmus spektrumzavar a fejlődő gyermekek kommunikációs képességeiben, társas kapcsolataiban, viselkedésében és tetteiben nyilvánul meg. A spektrum szót azért használjuk, mert ez az állapot egy nagyon széles skálán mozog, ahol a tünetek enyhétől nagyon súlyosig terjedhetnek.
Azt, hogy egy autizmussal élő gyermek vagy felnőtt mennyire tud beilleszkedni a társadalomba nagyban befolyásolja, hogy a spektrumon hol helyezkedik el és mennyire hasznos kezelést kap a szakemberektől.

Azoknak, akik a mai napon kedvet kapnának kicsit elmélyülni a témában, azoknak remek lehetőségük adódik rá. 
PSZIESZTA-Pécsi Pszichológus Napok az autizmus világnapja alkalmából ingyenes élő Facebook eseményt szervez ma 17:00 órától. Az elő előadást a Facebook eseménynél –ide kattintva– lehet majd figyelemmel követni. Az esemény előadói Dr. Garainé Horváth Linda (kuratóriumi tag, ABA technikus) és Biczó-Lajkó Renáta( gyógypedagógus-logopédus) a Pécsi Autizmus Alapítványtól. Az előadás során a két hölgy bevezet minket az autizmus világába: beszélnek a betegség tüneteiről, sajátosságairól, az intézményi ellátásról és az autizmussal élők fejlesztési lehetőségeiről. Ezen felül pedig bemutatják és bővebben ismertetik alapítványukat is. Mindenkit nagy szeretettel várnak.

A PSZIESZTA csapata pécsi pszichológus hallgatókból áll, akik az egyetemi tanév során több kisebb, különböző pszichológiai témájú, nagyrészt ingyenes eseményeket szerveznek és szívesen látnak minden érdeklődőt. A konferenciát, avagy főeseményt minden évben tavasszal rendezik meg. A járványhelyzet miatt tavaly óta online formában, de eredetileg személyesen megrendezésre kerülő konferencia egy több napos, rengeteg különböző előadást és műhelyet felsorakoztató eseménysorozat, mely rengeteg új és hasznos pszichológiával kapcsolatos információval és élménnyel gazdagítja az érdeklődőket. Az idén április 22-24 között tartott konferencia a Kincseink nevet viseli.

Kiemelt kép forrása: PSZIESZTA