Ha még nem látta felülről országunkat, most itt az alkalom: a National Geographic Európa a magasból című sorozatában bemutatja Magyarországot.

A csatorna hatrészes sorozata kontinensük gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből: Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország világhírű, vagy épp alig ismert természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg ritka és egyedi szemszögből. Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern, 21. századi Európa izgalmas portréját, de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával. Számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – írják a hazai epizódot beharangozó közleményükben.

Így a sorozatban nemcsak a Hortobágyot vagy a Széchenyi Gyógyfürdőt mutatják meg a magasból, hanem például a Soproni TV tornyot is, a Városligetet vagy Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát, amely 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Bemutatják a Zsolnay építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket – a századforduló évtizedeiben a Zsolnay építészeti kerámia meghatározó jelentőségűvé vált Budapesten és vidéken is. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Natgeo

A magyarországi rész április 11. este kilenc órakor látható a National Geographic csatornán, az epizódot harminc országban vetítik le.