Ebben a hónapban akár 200-250 forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta ár, amely így átlagosan 1700-1800 forintba fog már kerülni. Ez a szokásosnál is nagyobb áremelkedés, a napi.hu szerint 2020 november-decemberéhez képest most március-áprilisban egy doboz cigaretta ára 200-250 forinttal is emelkedhetett, amely sokkal nagyobb érvágás a dohányosoknak, mintha fél évente szembesülnek egy 40-60 forintos drágulással. Ez pedig sok magyar dohányosnak lesz már megfizethetetlen kategória.

A hazai felnőtt lakosság harmada dohányzik, körülbelül 2,5 millió fő. A dohányosok 23 százaléka azt nyilatkozta a Pulzus felmérésére, hogy ez az ár már túl drága, emiatt le fogja tenni a cigarettát. 22 százalék mondta azt, hogy őket nem érdekli a drágulás, továbbra is dohányozni fognak, mindenki más pedig alternatív megoldás után néz, mint amilyen a töltött cigaretta, vagy az e-cigi.

A dohányzás nagy üzlet az államnak. Vagy mégse?

A dohánytermékekre kivetett jövedéki adóból az előző évben körülbelül 400 milliárd forintnyi bevétele lett az államnak, de az áfa bevételek is százmilliárdokban mérhetők, derült ki a Pénzügy Minisztérium adataiból. Ez rengeteg pénz, de még így sem biztos, hogy összességében megéri az államnak, ugyanis nagyon sok pénzt költünk dohányosok egészségügyi kezeléseire. A 2010-es adatokon alapuló, az aktív és passzív dohányzás társadalmi és gazdasági betegségterheivel kapcsolatos költségbecslések szerint az egyéni és állami kiadások a 350 milliárdot is meghaladták, az Országos Egészségfejlesztési Intézet által készített tanulmány pedig ennél is többet mért, 441 milliárd forintot.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a dohányfogyasztás visszaszorításának egyik leghatékonyabb közgazdasági eszköze az adóemelés. Amerikai kutatások kimutatták, hogy

A DOHÁNYZÁST TERHELŐ ADÓK 10 SZÁZALÉKOS NÖVELÉSE A FEJLETT ORSZÁGOKBAN 3–5 SZÁZALÉKOS FOGYASZTÁSCSÖKKENÉST EREDMÉNYEZ.

A költségvetésnek pedig nem kell aggódnia amiatt, hogy elúsznak a jövedékiadó-bevételek, mert bár visszaesik a fogyasztás, de a kevesebb fogyasztó drágábban fogja megvenni az adott mennyiségű terméket, összességében tehát nő az adóbevétel. – írja az index.

Kiemelt fotó: krisanapong detraphiphat / Getty Images