Húsvétkor indul igazi diadalútjára a tojásfelhasználás. Az elmúlt ünnepi napokban a színes tojások kerültek előtérbe. A most következő tavaszi hétköznapok viszont elhozzák a rakott krumpli, és a tojásos nokedli időszakát. A legtöbben eddig kidobtuk a tojás héját, mert nem tudtuk, hogy mennyi mindenre felhasználható! Hasznosítsuk a tojáshéjat a családi, kiskerti, háztartási és egészségi igényeink, és szárnyaló fantáziák szerint. Mindehhez adok néhány példát.
1. Dekorációnak is kiváló!
A feltöréskor törjük le a tojás tetejét, és a visszamaradt héj nagyszerű helyet biztosít a palántáknak, virágoknak, dekorációknak. Virágfölddel megtöltve például kőrózsának adhat helyet, de magokat is szórhatunk a földbe, és így remek palántanevelő helyet kapunk. A héjnak köszönhetően palántánk plusz tápanyaghoz jut, mikor viszont kinövi bölcsőjét, egyszerűen a héjjal együtt ültessük nagyobb cserépbe.
2. Komposztba vele!
A komposztálóval rendelkezőknek kötelező tudni, hogy a tojáshéj egy nagyon jó összetevője a komposztnak. Érdemes a komposztálóba helyezés előtt összetörni, mert így gyorsabban lebomlik a tojáshéj.
3. Távol tarthatjuk vele a csigákat!
Az utóbbi években vészes mértékben elszaporodtak a csigák, és rágcsálásukkal sok bosszúságot okozhatnak a virágos kertben, a veteményesben. Szórjunk összetört tojáshéjtörmeléket a növényeink tövéhez, hogy a csigák leszokjanak rágcsálásukról.
4. Növényeink táplálója!
Tojás főzés után hasznos a már kihűlt főzővízzel együtt az összeaprított tojáshéjat kiönteni a növényeink tövéhez. A benne lévő kalcium nagyon jót tesznek a növényeknek. Éppen ezért paradicsom palánta elültetése előtt tegyünk a földbe összetört tojáshéjat. A föld alatt a tojáshéjak felbomlanak, ezáltal felszabadulnak a benne lévő kalciumforrások. Szobanövényeink is meghálálják a tojáshéjkúrát.
5. Csontjaink erősítője!
A tojáshéjban található kalcium természetesen nem csak a növényeknek, de csontjaiknak is jót tesznek. A tojáshéjat szárítsuk ki 120 fokos sütőben, majd törjük porrá. Az őrleményt hasznosíthatjuk kalcium-kiegészítőként. Figyelem! A háziállataink ételébe is belekeverhetjük, mert az ő csontjaikat is védi.
6. Enyhítést nyújt az ízületi fájdalmakra!
A kalcium mellett a tojás héja glükozamint, hialuronsavat és kollagént is tartalmaz. Köztudott, hogy ezek elősegítik az ízületeink regenerálódását. Az összezúzott a tojáshéjat, tegyük befőttesüvegbe, öntsünk fel almaecettel. Legalább két napig pihentessük a keveréket, hogy a tojáshéj feloldódjon. Hónapokig tárolható oldatot kapunk, amivel bedörzsölhetjük a fájó pontokat. A műveletet naponta használhatjuk, éppen úgy mint a fájdalomcsillapító készítményt.
7. Súrolószerként is használható!
Tudatosan keresi a zöld megoldásokat? Jobbat nem is ajánlhatok. A tojáshéj máris mindennapi segítség lehet, és akkor is a segítségünkre siet, ha kifogytunk a környezetbarát súrolószerből. Az apróra összetört tojáshéjjal, az edényeket, a kulacsokat, vagy akár a mosogatót is kisúrolhatjuk.
Fotó. pixabay.com