Habár a héten némi enyhítés érkezhet, például a fodrászatok, kozmetikák is bizonyos feltételek mellett kinyithatnak, valamint már este tízig is kint lehetünk, arra egyelőre még várni kell, hogy megihassunk valahol egy kávét, vagy elmehessünk vacsorázni egy étterembe. Ráadásul több szakértő is azon az állásponton van, hogy erre még várhatunk is egy darabig.

A Fidesz és Orbán Viktor 2.5 millió beadott oltáshoz kötötte az első enyítést, ami a héten vélhetően meg is fog történni. Ugyanakkor a 2.5 millió beadott vakcinának a többsége csak az első oltás, ami még nem elég a teljes védettséghez, másrészt ez a magyar társadalom huszonöt százaléka, ami nagyon-nagyon messze van a kívánt hetven, de még inkább nyolcvan százaléktól. Nyájimmunitás pedig csak ekkor alakul ki, ám erre egyelőre esély sincs. Ugyanis lassan, de biztosan mindenki megkapja az oltást, aki regisztrált rá, és ez egyelőre nem túl sok ember, a magyar társadalom mintegy fele nyilatkozott úgy, hogy beolttatja magát, további 15-20 százalék gondolkozik rajta. Ez legjobb esetben is csak hetven százalék lesz, de ettől még annak ellenére is messze vagyunk, hogy az oltakozási verseny éllovasai vagyunk Európában.

Kisebb-nagyobb enyhítések lehetnek ettől még, de a teljes szabadságunkat nem mostanában fogjuk visszakapni. Januárban írtuk meg, hogy akár pünkösdig is zárva maradhatnak a helyben fogyasztásos vendéglátóhelyek, az akkor pesszimista jóslatnak tűnt, most kezd optimistává válni.

Persze az is előfordulhat, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára korábban fog újra nyitni az ország, de ez egyrészt csak a társadalmon belüli feszültséget növelné, oltottakra és nem oltottakra polarizálná azt, másrészt a teljes védettséget csak a második védőoltás után, nagyjából két héttel szerzi meg az ember. Két vakcinát kevesebb, mint tíz százalék kapott eddig, van olyan személy, aki az első védőoltást március végén kapta meg, a következőt pedig júniusban fogja csak. Szakértők, orvosok, infektológusok viszont arról beszélnek, hogy amíg nem alakul ki a nyájimmunitás, addig roppant kockázatos bármilyen lazító intézkedést meghozni, és azért az elmúlt hónapokra az volt a jellemző, hogy Orbán Viktor több-kevésbé, de hallgatott a szakértőkre. Ráadásul egyáltalán nem akar csökkeni a halálozás, a járvány konstansan tombol az országban. Ennek fényében korai lenne örülni, a teljes nyitás még nagyon messze van.