Az előző cikkemben olvasni lehetett arról, hogy pontosan mit is jelent ez a fogalom, hogyan és miképp lehet elkezdeni ezt az életmódot annak érdekében, hogy a környezetünket ne terheljük tovább, illetve, hogy milyen módszerek lehetnek segítségünkre az elején.

Ebben a cikkemben tippek olvashatóak, miket és milyen módon cserélhetünk le a lakásban. Ezáltal pedig „zöldebbé” téve az életünket. Vannak egyszerűbb módjai is, amelyekre akár már a vásárlás során is oda figyelhetünk.

1. Vásárolj használt dolgokat!
Egy időben cikinek tartották, ha valakinek használt ruhái vannak, azonban a mai világban ez már egyáltalán nem az. Nyilván vannak azok a ruhadarabok, elektronikai eszközök, amelyeknek nem tudunk és nem is akarunk ellenállni a boltban. Azonban, ha tudatosan tesszük ezt és néha napján körül nézünk ezekben a boltokban, illetve akár Facebookon a Market Placen, akkor sikerült egy lépést tennünk a hulladékmentesség rögös útján.

2. Tölts újra!
Talán az egyik legegyszerűbbnek tűnő pont ez. A nagyobb városokban egyre több olyan bolt nyílik, ahol már szinte mindent kimérős formában lehet kapni. Így csak az üveget kell magaddal vinned és mindent beletölthetsz, amire szükséged van.
Ugyan ez igaz a vízre is. Rengeteg olyan bolt van már manapság, ahova betérsz pár nagyobb kannával és újra töltik neked ivóvízzel, így nem kell eldobnod a régebben megvásárolt műanyag flakont sem.

3. Műanyag helyett, inkább keresd az üveges csomagolást!
Mind egy, hogy savanyúságról, szószról, vagy bármilyen más tartós élelmiszerről van szó. Miután elfogyott az üvegből az adott alapanyag, ezeket újra feltudod használni, akár egy másik tárolására is.

Gondoltad volna, hogy a konyha után a fürdőszoba a második olyan hely, ahol a legtöbb műanyag rejtőzik a házban? A legtöbb szépségápolási terméket gyönyörű dizájnnal, azonban rövid használati időre tervezik a gyártók, ezzel pedig meg is van a válasz arra, hogy miért is található a fürdőszobában annyi hulladék.

4. Válogasd ki azt, amit már nem használsz!
Be kell vallani, hogy minden nőnek rejtőzik a fiókban vagy 4 féle szempillaspirál, amit biztosan csak azért vett meg, mert olcsó volt és egyszer még jó lesz. Nem beszélve az alapozó halomról, hiszen el kell ismerni, olykor mellé nyúl az ember az árnyalatokkal.
Azokat a kozmetikumokat, amelyeket nem használtad és már nem is fogod, ajándékozd el barátaidnak, családtagjaidnak, így még sem a kukában végzik.

5. Válassz fa termékeket!
Most, ha benéznél a fürdőszobádba biztosan műanyag fogkefét és fésűt találnál bent. Amennyiben ezek elhasználódnak válts át fára. Ezek ugyan is fenntartható fából készülnek így, ha élettartamuk a végéhez közeledik, akkor komposztálhatóak.
A fogkrémeket műanyag tubusokban forgalmazzák, amik sajnálatos módon – a fogkefékhez hasonlóan, – nem újrahasznosíthatóak és vannak bizonyos részeik, amelyek sohasem bomlanak le. Helyettük válaszd inkább az üvegbe „zárt”, természetes fogkrémet, amelyet később szintén újra tudsz majd tölteni.

Ezek ugyan apró dolgok, amelyeket véghez tudunk vinni, viszont annál nagyobb jelentősége van a természetünk számára. Nehéz elkezdeni, azonban egy idő után az életünk részévé válik és onnan pedig már még komolyabban tudunk tovább haladni ezen az úton.