Orbán a nyájimmunitásról beszélt, szerinte ezt a vírust le kell győzni, a lezárás csak lassítja a kórt, de nem elégséges.

Ilyen háborús állapotokat még nem láttunk, mint most. Az embereknek viszont elegük van a háborúból, felértékelődik a béke.

Ha az oltás számít és véd, akkor lesz béke, ha az oltásokkal sikerül legyőzni a vírust. 4 millióan regisztráltak már az oltásra, ami folyton növekszik, de még mindig kevés. Orbánék kampány indítanak, hogy népszerűsítsék a vakcinákat.

2.7 millió felett állunk vakcinációban. Május végére elérjük a 4 milliót.

Május közepére a 6 milliót, május végére meglehet a nyájimmunitás, ha az emberek akarnak oltakozni. – véli a miniszterelnök.

A labdarúgó EB-ig mindenki megkapja az oltást, a védettségi kártyával bárki részt vehet majd az eseményen. Orbán egyébként köszöni az embereknek, hogy betartották a korlátozásokat, bezzeg nyugaton ez nem sikerült, ott lázadoztak az emberek.

A védőoltás megszervezése óriási feladat, nagyon sok embert igényel, óriási logisztikai művelet. Orbán szerint ebben (is) jól vizsgázunk, jobban, mint bármelyik EU-s ország.

A 65 éven felüliek beoltása jól áll, 90 százalék felett, mondta el Orbán. Vélhetően a regisztrált idősekre gondolt. Versenyt futunk az idővel, az élet a legfontosabb, ha azt megmentjük, megmentünk mindent, az idősek viszont életveszélyben voltak, de hála a védőoltásnak túl fogják élni. Brüsszel elrontotta a vakcina beszerzéseket, ugyanúgy ahogy a migrációt: lassúak voltak, nem jól reagáltak, akkor is, a menekült-válságnál is csak mi cselekedtünk helyesen, mondta el a miniszterelnök. Jól döntöttünk a keleti vakcinák beszerzésével, véli Orbán.

16-18 évesek oltásával kapcsolatban még nem kapott egyértelmű választ, elmondta, hogy 13 kötelező védőoltás van Magyarországon, „mi történelmileg is bízunk az orvosokban, szakértőkben”, nyugathoz képest kisebb itt az oltás-ellenesség. Az iskolák ügyében döntöttek: nem érdemes kinyitni a középiskolákat még, április 19 helyett, május 10-én nyit, és csak írásbeli érettségi lesz!

Ha elérjük a 3 millió beoltottat, április 19-én fogjuk ezt elérni, és akkor lehet beszélni a következő nyitási lépésekről. Védettségi igazolvánnyal lehet majd újra moziba, színházba, koncertre menni.