Ahogy beleszippantunk a friss tavaszi levegőbe azonnal érezzük tüdőnk meghatározó és fontos szerepét. Gondoljunk most egy percre azokra, akiket megtámadott napjaink ellensége a COVID19 vírus, és lélegeztetőgépen próbálják szervezetük számára biztosítani a létfontosságú oxigént.

A tüdő folyamatosan dolgozik, oxigént vesz fel és kiszorítja a szén-dioxidot. A légzőrendszer célja az oxigén szállítása a test véráramába, ami tovább szállítja és elosztja azt a testben. A tüdőbetegségben vagy fertőzésben szenvedők számára ez az oxigénátadás nehezebbé válik, ami aztán különféle egészségügyi problémákhoz vezet. A különböző környezeti hatások miatt érdemes odafigyelnünk rá, főleg a hűvösebb őszi és téli és kora tavaszi hónapokban.

A rendszeres mozgás és a megfelelő étrend elengedhetetlen az egészség megtartásához, de van még néhány természetes módszer is tüdőnk optimális működésének elősegítésére:

1. Eukaliptusz
1788-ban John White sebész-főorvos kezdte el dokumentálni az eukaliptusz növényt. Gyógyító tulajdonságait a helyi őslakosok sebek gyógyítására, fertőzések elhárítására használták. Az eukaliptusz antioxidáns tulajdonságáról is ismert. Olaját belélegezve megkönnyíti a megfázással és a lázzal járó tüneteket. Inhaláláshoz 1-3 csepp jó minőségű eukaliptuszolajat tegyünk egy tál forró vízbe: a gőz tisztítja az eldugult orrjáratokat, kitágíthatja a tüdőben lévő hörgőhurutokat és elősegítheti a nyálka eltávolítását. Hatásos vírus- és baktériumölő tulajdonságai miatt számos folyékony szappan és antiszeptikus spray összetevője.

2. Rozmaring
A rozmaring az A- és C-vitamin, valamint más ásványi anyagok, köztük a magnézium, a kálium, a nátrium, a kalcium és a cink jó forrása. Ezek az ásványi anyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a toxinok eltávolításához. A rozmaring tea nagyszerű módja lehet ezeknek a vitaminoknak és ásványi anyagoknak a napi bevitelére.


3. Orvosi tüdőfű
A tüdőfű az emberi tüdőszövetre hasonlít, és már az 1600 évek óta széles körben használják a légúti megbetegedések hatékony gyógymódjaként. A modern kutatások kimutatták, hogy antioxidáns, és nyálkaürítő tulajdonságai hasznosak a tüdő egészségének javítására. Csökkenti a légutak irritációját, köhögés csillapító és köptető tulajdonságaiért kedvelik. A megfelelő légzés létfontosságú az egészséges szervek, és az általánosan jó erőnlét támogatásához.

4. Gyömbér
Már 2500 éve használják gyógyító növényként. Segít lebontani a nyálkát, megkönnyítve a szervezet számára a levegő áramlását, javítja a tüdő keringését és csökkenti annak gyulladását.

5. Oregánó (Szurokfű)
Karvakrolt és rozmarinsav tartalmával javítja tüdő működését. Az oregánó vagy a szurokfűolaj fogyasztása növeli az immunitást, segíti az emésztést, leküzdi az allergiát és segíti a fogyást.


6. Ginzeng
Évszázadok óta alkalmazzák az ázsiai orvoslásban. Erős antioxidáns hatásáról ismert, amely jól segít a gyulladások leküzdésében. Így nemcsak a tüdő számára hasznos, hanem az emberi test minden szervének. Nagyon hatásos immunrendszer erősítő és hasznos segítség a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedőknek. Több esetben megállapították, hogy a ginzenget szedő COPD-ben szenvedő betegeknél nagymértékben javult a légzés és a tüdő működés, ezzel enyhülést és jobb életminőséget értek el.

7. Orvosi Pemetefű
Szirupok gyakori összetevője, természetes köptetőként működik, segíti a nyálka és váladék eltávozását a tüdőből. Enyhülést ad az allergiások, szinusz fertőzéssel és mellkasi torlódással küzdők számára.


8. Lándzsás útifű
Az 1500-as évek óta csodálatos gyógymódként említik az angolszász írások. Sokoldalúsága az  antihisztamin, gombaellenes tulajdonságú, antioxidáns, fájdalomcsillapító, és enyhe antibiotikum hatás miatt elismert. A levelekből készített teája köhögés elleni szer, ami enyhíti a légzőszervi problémákat. Hasznos a tüdőszövet irritációjának csökkentésében és a köhögés visszaszorításában.  Napjainkban olyan balzsamok és gyógyszerek összetevője, amelyeket légzőrendszer megnyugtatására, szív- és érrendszeri problémák kezelésére, reuma kezelésére használnak.


9. Kerti- és mezei kakukkfű
Kulináris kedvencünk használata egészen a római időkig nyúlik vissza. Teája és olaja fellendíti az immunműködést, támogatja az egészséges vérnyomást. Elősegíti a jó hangulatunkat, alkalmas a légzőszervek egészségének támogatására, a benne található karvakrol nevű anyagnak köszönhetően, ami fokozza az immunrendszerünk védelmét. Tele van C-vitaminnal, és jó A-vitamin-, réz-, rost-, vas- és mangánforrás.


10. Borsmenta
Erős mentol tartalma megnyugtatja a légutakat. Képes lazítani és felhozni a nyálkahártyát a tüdőből. Antihisztamin és antioxidáns, hatékonyan kezeli a túlterhelt légutakat. Hatásos vírus- és gombaölő.

Fotó: pixabay.com