A japánok 39 %-a nem akarja az olimpiarendezést, közel egyharmaduk pedig újabb halasztást szeretne.

A japánok 72 %-a a koronavírus-járvány miatt azt szeretné, ha törölnék az idén nyárra halasztott tokiói olimpiát, vagy ismét módosítanák az időpontját – derült ki a Kyodo japán hírügynökség felméréséből.

A megkérdezettek 39,2 százaléka a törlés, míg 32,8 százaléka az újabb halasztás mellett foglalt állást. Csupán 24 százalékuk gondolja úgy, hogy idén nyáron kellene megrendezni az olimpiát és a paralimpiát a japán fővárosban.

A válaszadók 92,6 százaléka elismerte, hogy aggódik a vírus újbóli megjelenése miatt, körülbelül 60 százalékuk pedig azt mondta, hogy nem elégedett az oltóanyagok bevezetésének ütemével.

Az Egészségügyi, Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium adatai szerint a japán lakosságnak mindössze 0,4 százaléka kapta meg a második oltást péntekig, és körülbelül 1,1 millióan – nagyrészt egészségügyi dolgozók – kapták meg legalább az első vakcinadózist.

A 125 millió lakosú Japánban az elmúlt egy hétben a koronavírus napi áldozatainak száma 14 és 35 között volt, naponta 1500-3700 új fertőzöttet regisztráltak, a járvány kezdete óta 9369 halálos áldozatról számoltak be.

A pandémia miatt tavalyról idén nyárra halasztott olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-án zárul, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik.

Az olimpia szervezői eközben bejelentették: azt tervezik, hogy kibérelnek egy 300 szobás szállodát azon sportolók és stábtagok részére, akik megfertőződnek a koronavírussal.

A Harumi kerületben lévő hotel csupán néhány kilométerre található az olimpiai falutól. A létesítményben azokat helyezik el és kezelik, akik csak enyhe tüneteket produkálnak, vagy tünetmentesek, tehát nem szorulnak kórházi ellátásra. A karanténkötelezettség tíz napig tart majd. A megfertőződötteket harminc speciális járművel szállítják majd a szállodába, ezek úgy lesznek kialakítva, hogy a vezetőik biztonságban legyenek, és ne kaphassák el a koronavírust.

Forrás: hvg.hu