Kutya vagy macska? Esetleg, ha mindkettő van a háztartásban egyikhez biztosan jobban húz a szívünk, akár bevalljuk magunknak, akár nem.

A legnépszerűbb háziállatok nyilvánvalóan kutyák és macskák. Természetesen mindkét faj nagyon aranyos és imádni való, de bárki, akinek kiskutyája és macskája is van, pontosan tudja, mekkora különbség van e két lény között. Amíg egy kutya mozgékony, bármikor kalandra / játszásra hívható, gondozásra igényes, vagy teljesen emberközpontú, addig egy macska sokkal kevesebb fizikai aktivitást végez, a nap 75% -át átalussza, és csak akkor bújik a gazdájához, amikor azt ő akarja.

Amennyiben macskások vagyunk: biztosan nem házőrző háziállatot vittünk haza, hiszen a macska általában fél az idegenektől és még a gazdától is, ha nem kerülnek hozzájuk idejekorán. Továbbá a macska nem éhezik a figyelemre, nem akarnak minden pillanatot megosztani velünk, gyakran jobban érzi magát, ha elvonulhat. Bár a macskákat nem kell olyan gondosan ápolni, mint a kutyákat, néhány havonta akkor is el kell vinni őket fodrászhoz, vagy mi saját magunknak meg kell tisztítani őket. Körmeiket is gondosan és rendben kell tartani, hogy ne legyenek túl hosszúak. Noha nem kell fürdeniük, ágyneműiket rendszeresen tisztítani kell, különben bele se mennek, amilyen makacsok.

A cicák ismertek függetlenségükről, ezért nem akkor kell időt tölteniük velük, amikor mi vágyunk egy kis szeretetre, hanem amikor ők igényelnek egy kis figyelmet. Kicsi állatok, akiket inkább mi szolgálunk, mint ők bennünket. Mivel azonban a macskák független állatok, tovább hagyhatjuk őket egyedül, mint a kutyákat. Amennyiben valaki hajlamos a túlórára, muszáj találnia a kutyánál ideálisabb háziállatot, mint például a macskát. Sőt, ha hosszabb ideig elutazunk, akkor nem kell más gazdit találni elég annyi, hogy valaki naponta kétszer etesse és ellenőrizze, hogy minden rendben van-e.

Amennyiben kutyások vagyunk: A kutyák jobban részt vesznek mindennapjainkban, mint a macskák, és sokkal nagyobb figyelmet igényelnek. Még akkor is, ha otthon maradunk házimunkát végezni, vagy ha épp havazik és fúj a szél, a kutyáknak mindig rendszeresen sétálásra van szükségük, és ezt minden leendő tulajdonosnak mérlegelnie kell. Ha a sétálás mindennapos kötelességnek tűnik, amelyet nem szívesen végzünk el, akkor nem biztos, hogy a számunkra megfelelő háziállat a kutya. A kutyával való mindennapos játék rendkívül fontos. Ha elfáradtunk a napi teendőnkben, jobb, ha játszunk négylábú kedvenceinkkel. Végül is a kutya egész nap egyedül van otthon és várja a hazatérést.

Továbbá ha gyakran nyaralni vagy akár üzleti útra indulunk, a kutyatartás bonyolult is lehet. Találnunk kell valakit, aki néhány napig el tudja tartani a kutyát, vagy aki a házunkat és háziállatainkat is gondozza, különben túl magányosan fogja érezni magát a távollét alatt. Bár a kutyatartás nem a legegyszerűbb dolog a világon, akkor is ő az egyetlen olyan állat, aki feltétel nélkül bárikor bármit megtenne értünk, és ezért egy örök életen át hálásnak kell lennünk.

A Coreni kutatásával érdekes statisztikát kaphattunk. A kutyás gazdákat megkérdezték, hogyha adnának nekik egy macskát ajándékba megtartanák-e. Erre a kérdésre 70%-ának a válasza igen volt. Ezzel macskások 68%-a nem fogadná be az ajándékba kapott kutyát az otthonukba.