Sokan örültek a hírnek, miszerint jövőhéten – ha elérjük a 3,5 millió beoltottat – a vendéglátóhelyek teraszai újra kinyithatnak. Arról azonban nem szólt a fáma, hogy ez mindenkire érvényes lesz, vagy csak arra a nagyjából 4 millió emberre, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Vélhetően utóbbi, azonban az erről szóló bejelentések még váratnak magukra.

Ha abból indulunk ki, hogy a kormány számára oly fontos nyári labdarúgó Európa Bajnokságra deklaráltan csak azok mehetnek akik rendelkeznek védettséget jelentő igazolvánnyal, ahogy a mozik, színházak, koncerthelyszínek is csak számukra fognak kinyitni, akkor logikusnak látszik, hogy az éttermek, kocsmák, kávézók teraszai sem lesznek kivételek. Ugyanis ahogy a stadion vagy éppen egy kinti koncerthelyszín is szabadég alatt van, úgy a teraszok is: ha pedig a stadionokba is csak védettséget igazoló okmánnyal mehetünk, aligha lesz kivétel egy étterem, vagy egy bár.

A fő kérdés, hogy esetleg a negatív PCR-tesztet is elfogadják-e majd, ha igen akkor az oltakozást meglehet úszni, igaz nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlnia azoknak, akik szeretnének társasági életet élni.

Lassan, de biztosan mindenki megkapja a védőoltását, azok közül akik regisztráltak, így őket nagyjából semmilyen hátrány nem fogja érni, az igazolványok kiállítása és kipostázása is jól, szervezetten és gyorsan halad. Tegyük hozzá, hogy aki még csak az első vakcinát kapta meg, legyen óvatos a következő hetekben is, ugyanis ők még nem élveznek teljes védettséget, így mi még pár hét türelmet javasolunk nekik, attól függetlenül is, hogy a védettséget igazoló okmányt már megkapták, megkaphatták.

Az éttermeknek, kocsmáknak ez egyébként óriási könnyítés lesz, kis túlzással az ország fele előtt megnyithatnak, értelemszerűen pedig minél többen döntenek a védőoltás mellett, annál többen mehetnek majd a jövőben is vendéglőkbe.