Vági Márton kollégám után a mai napon én is megkaptam az első Covid-oltásomat. Az igazat megvallva nem teljesen tervezetten. Délután kaptam egy telefonhívást az egyik oltóközpontból, hogyha ma 5 óráig be tudok menni, akkor megkapom az első adag Astra Zeneca oltást (az adataimat korábban megadtam, tehát semmilyen személyes adattal való visszaélés nem történt, minden jogszerű volt). Feltételezem – de erről nincsenek konkrét adataim – hogy az elmúlt időszakban megjelent hírek miatt sokan mondják le mostanában ezt a vakcinát, ezért viszonylag sok van belőle. De én úgy voltam vele, hogy eddig körülbelül 30 trombózisról és 7 halálozásról számoltak be, miközben több tízmillióan megkapták ezt az oltást, hazánkban pedig több száz Covid-fertőzött hal meg naponta. Így nem haboztam, azt mondtam, hogy ott leszek és már indultam is a megadott rendelőbe.

Habár az értesítés kicsit ad hocnak tűnt, a helyszínen igazi profizmus uralkodott, voltak, akik az adatok kitöltésében segítettek, mások a recepción voltak, de külön dolgozók irányították az ügyfeleket az orvosokhoz is, akik beadták az oltást. A beoltottak meg leülhettek a folyosón, ahol minden második széket leragasztottak a távolságtartás kedvéért. Az egész nagyon dinamikusnak tűnt.

Az orvos, akinél voltam oltás előtt megkérdezte, hogy nincsenek-e krónikus betegségeim, illetőleg akut betegségem volt-e az elmúlt időszakban. Miután válaszoltam ezekre, elmondta, hogy a vakcina után 1-2 napig még kisebb betegségtünetek (fejfájás, láz) jelentkezhetnek, de ez rövidtávon normális, szóval nem kell emiatt aggódnom. Nagyon kedves volt egyébként, éreztem, hogy ez a hivatása és nem csak rutinmunkát végez. Az oltást magát gyakorlatilag meg sem éreztem, mire az első kisebb szúró érzést érzékeltem, már ki is szedték a tűt a karomból.

Az oltás után azért rákérdeztem, hogy egyrészt jelezzem-e a háziorvosomnak, hogy megkaptam-e az oltást, másrészt, hogy mennyire kell aggódni a hírekben megjelentek miatt. Azt a választ kaptam, hogy a trombózis esélye nagyon-nagyon marginális, ha odafigyelek magamra (fogyasszak sok folyadékot és mozogjak valamennyit), akkor kizárt. A háziorvosom meg látni fogja az oltás tényét, így ezzel nem kell foglalkoznom.

A mai nap eddig két kisebb tünetet éreztem. A szúrás helye picit viszket, picit fáj, körülbelül olyan érzés, mint egy nyári szúnyogcsípés, de ez teljesen vállalható, ezenkívül egy rövid ideig éreztem a homlokomnál egy kis fejfájást (nyomást), viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt olyankor is szoktam érezni, amikor túl sokat ülök a gépem előtt, márpedig ma a cikkírások és a PhD dolgozatom nyelvi lektorálása miatt elég sok időt töltöttem a képernyő előtt. Szóval egyáltalán nem biztos, hogy ez az oltás miatt van.

Egyelőre úgy tűnik tehát, hogy nálam is minden problémamentesen zajlik, de a hétvégén megírom, hogy milyen volt az első pár napom.