Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár adott tájékoztatást az oktatás érintő legfrissebb döntésekről.

Maruzsa megerősítette a korábbi kijelentéseket, miszerint április 19-től az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán véget ér a tantermen kívüli digitális munkarend, visszatér a jelenléti oktatás. A felső tagozatokban és a középiskolákban május 10-ig marad a digitális oktatás.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. április 15.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. április 15.)

Közzétette: Koronavírus tájékoztató oldal – 2021. április 15., csütörtök

Az államtitkár szerint az óvodák és az alsó tagozatok megnyitása mellett szólt, hogy e két csoportban alacsonyabb volt a fertőzöttek aránya. Emellett kiemelte, hogy az alsó tagozatosok esetében a digitális oktatás nem hatékony, a gyerekeknek szükségük van jelenléti oktatásra.

„Elvégeztük az iskolai dolgozók oltását, mindenkit behívtunk, aki az oltást igényelte” – mondta el Maruzsa Zoltán. Hozzátette, hogy a köznevelésben 155 306 embert oltottak be múlt vasárnapig, a szakképzéssel, bölcsődékben dolgozókkal együtt pedig már 200 ezret.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a gyerekek részvétele az óvodai nevelésben és az alsó tagozatosok esetében nem kötelező, ha a szülők meg tudják szervezni a felügyeletet, az intézményvezetők felé tudják jelezni ezt, azonban Az iskolától távolmaradóknak nem lesz digitális oktatás biztosítva.

Az intézményekben kötelező lesz a hőmérsékletmérés, a távolságtartás vagy a fertőtlenítés.

„Amikor a helyzet veszélyessé vált, hazaküldtük őket, mert ez volt a biztonságos, rendkívüli szünetet, illetve digitális munkarendet vezettünk be, amikor lett elég vakcina, akkor pedig beoltottuk őket, hogy védettek legyenek. Köszönettel tartozunk nekik az eddig teljesítményükért, odaadásukért, de a tanév még nem ért véget” – mondta az államtitkár.