Idén ősszel kezdődik a Rheinmetall Hungary Zrt. hadiipari gyárának építése Kaposváron – mondta a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a somogyi megyeszékhelyen csütörtökön.

Maróth Gáspár sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a magyar állam és egy német vállalkozás által létrehozott vállalat a tervek szerint évente legalább száz katonai járművet készít el az új beruházás eredményeként.

Azt mondta, hogy a várhatóan egy év múlva induló termelés során harcászati, rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel szerelnek fel Törökországban készült járműveket, és később a járművek fő elemeit is Magyarországon gyártanák.

Ezzel párhuzamosan kutatásfejlesztési program kezdődik a NATO-n belül a jövő technikájának számító járművek előállítására – mondta Maróth Gáspár. 3 év múlva már az utóbbi fogja jelenteni a gyártás fő profilját.

A beruházás helyszínének kiválasztásakor a katonai múlt és a városvezetés, a helyi parlamenti képviselők támogatásának köszönhetően döntöttek Kaposvár mellett.

„Ők biztosítják azt a gyorsaságot, amit ma a hadiipar, a versenyhelyzetnek leginkább kitett iparág megkövetel” – jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy csak azokkal a városokkal tudnak együtt dolgozni, ahonnan maximális támogatást kapnak.

A fideszes Szita Károly polgármester azt mondta, hogy a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által idén januárban bejelentett fejlesztés  „a tárgyalásoktól függően” 30-50 milliárd forintos lesz, a gyár az induláskor 300 embernek ad munkát. A városvezetés célja Kaposvár újraiparosítása, a teljes foglalkoztatottság elérése, a munkabérek emelése.

Hangsúlyozta, hogy utóbbi csak akkor érhető el, ha magas hozzáadott értékű termékek gyártói települnek a városba, amelyek „fölfelé húzzák” a fizetéseket. Úgy vélte, a hadiipari cégek ezek közé tartoznak.

A város ipari parkjai megteltek, Kaposvár a Rheinmetall beruházásához szükséges 20 hektárnyi területet egy új ipari park kialakításával tudja biztosítani – mondta el Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője. 170 hektárnyi új ipari területre nyújtottak be igényt a kormánynak, amely támogatta azt. (MTI)