Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli vendége.

Orbán elmondta, az óvatosság miatt maradhatnak otthon a felsősök jövőhéten. Közel vagyunk ahhoz, hogy a felnőtt lakosság 50 százaléka védett legyen. Az emberek sem akarták az iskolák zárását, ezért kell minél előbb kinyitni azokat, véli a miniszterelnök. Ha azt akarjuk, hogy lassan nyithassunk akkor az iskolákkal kell kezdeni, hogy a szülők mehessenek dolgozni. Az igazgatók dönthetnek, hogy a gyerekek otthon maradhassanak. Kevesebb pedagógus jelentkezett oltásra, mint azt Orbán remélte.

24 gyermek van jelenleg kórházban, 2-en pedig lélegezetőgépen a koronavírus miatt.

A beoltottak száma 3,1 millió fő, a második oltást 1,3 millió kapta meg. 241 ember hunyt el, 10,000 alá csökkent a kórházban kezeltek száma, de még mindig nehéz a helyzet, mondta Orbán.

A következő 6 hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát, ez lesz a kulcs. Május végéig mindenkit szeretnének beoltani, aki regisztrált. 4 milliónál is többen kérnek már vakcinát. Az oltás továbbra is önkéntes. Fontosnak tartja Orbán, hogy a 65 év felettieket beoltották, legalábbis azokat akik kértek oltást.

Orbán beszélt azokról is, akik nem kérnek oltást: csak két lehetőség van, az egyik az oltás, a másik a fertőzés. Viszont az oltás életet menthet, aki azt hiszi megúszhatja, téved. – mondta Orbán. Az oltás életet menthet.

Az a nyugdíjas aki még nem regisztrált, és mégis szeretene védőoltást keresse fel a háziorvosát segítségért.

Orbán szerint a baloldal továbbra is oltásellenes, és erről jól hosszan is beszélgetnek a rádióban.

Ha hat hét alatt beoltunk mindenkit, akkor kint vagyunk a vízből, a világon elsők között. – állítja a miniszterelnök.

3.5 millió beoltottnál nyitnak a teraszok, a gazdaság is hamarosan be fog indulni. A teraszok kinyitása szimbólikus dolog, a terasz-díjakat eltörölték központilag. 5 ezer milliárd forintot fognak a gazdaságba önteni, minden munkahelyet újra szeretnének indítani. Több munkahely lesz, mint volt, véli Orbán.