Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője mai sajtótájékoztatójában elmondta, hogy a kormány alig két héttel a benyújtási határidő előtt ismertette az Európai Unió válságkezelő alapjából Magyarországra érkező források felhasználásával kapcsolatos terveit.

A program keretén belül közel 6000 milliárd forintos forrás juthat Magyarország számára, ez alapjaiban határozza meg hazánk jövőjét. Ezért az LMP már korábban egy vitanapot kezdeményezett az Országgyűlésben, amire azért volt szükség, mert a kormány nem indított megfelelő társadalmi vitát a kérdésben – tette hozzá Keresztes.

A kormány egyik legfontosabb feladata, hogy helyesen ítélje meg az ország jelenlegi helyzetét. Emellett szembe kell nézni azokkal a rendszerproblémákkal is, amiket az elmúlt 11 évben nem tudott orvosolni a kormány. Fontos szem előtt tartani, hogy a válság után nem haladhatunk tovább a korábbi gazdaságpolitika logikája szerint – szögezte le a frakcióvezető.

A kormány által benyújtott tervet az LMP politikusa a megalapozottság tekintetében elégtelennek értékelte. A kormány nem látja be, hogy a járvány nyomán a korábban is meglévő súlyos társadalmi problémák hogyan erősödtek fel és milyen károkat okozott a kormány elhibázott gazdaságpolitikája.

A benyújtott dokumentumból Keresztes szerint kiderül, hogy a kormány nem kíván elkülöníteni elegendő forrást a leszakadó térségek felzárkóztatására. Illetve az egyik legalapvetőbb közszolgáltatás, az ivóvízellátás biztosítására sem állnak rendelkezésre megfelelő források. Annak ellenére sem, hogy a vízügyi ágazat súlyos problémáját Orbán Viktor is elismerte.

A kormány tervében csak nyomokban találhatóak olyan elemek, amelyek az ország válságkezelését szolgálják. Sokkal inkább a kormány klientúrájához tartozók érdekei kerültek előtérbe. A modellváltással a kormány valódi szándéka nem a felsőoktatás fejlesztése, hanem az, hogy a több mint 800 milliárd forintos forrás feletti döntési jogot maguknak tudják biztosítani – mondta el a frakcióvezető.

Keresztes azt is hozzátette, hogy a 2022-ben megalakuló új kormány számára fontos feladata lesz az európai uniós források megfelelő felhasználása. A leszakadó térségek számára is biztosítani kell a fejlődés lehetőségét, meg kell állítani az elvándorlást és meg kell adni a lehetőséget a visszatérésre azoknak, akik kényszerűségből vándoroltak külföldre.