A Budapest IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina helyi népszavazást kezdeményez a kínai Fudan Egyetem kapcsán. Arról a Ferencváros tulajdonában lévő 13 hektáros területről van szó, ahol a tervek szerint megépülne a kínai Fudan Egyetem.

Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán közzétett írásában azt írja, hogy Budapest és a ferencvárosiak beleegyezése is szükséges a tervezett kampusz megépítéséhez. Budapest IX. kerület polgármestere emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a 2019-es önkormányzati választások után azt mondta, hogy „a kormány nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak”.

A kérdés egyenlőre valószínűleg húzódni fog, mert a veszélyhelyzet végéig nem lehet népszavazást kezdeményezni és tartani.

A budapesti polgármester pécsi kötődéssel is rendelkezik, hiszem a Pécsi Tudományegyetemen szerzett emberi erőforrás menedzsment diplomát. A közösségi oldalon közzétett bejegyzését változtatás nélkül közöljük az alábbiakban.

A fővárosi közgyűlés tagjaként és Ferencváros polgármestereként helyi népszavazásokat kezdeményezek a Fudan ügyében

„Magyarország Kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Kérjük a közgyűlést, hogy hozzon egyenként döntéseket és mondja azt, hogy ez kell, ez nem kell”

A 2019-es elsöprő ellenzéki győzelem után mondta ezt a miniszterelnök és létre is jött a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa, ahol a Kormány által tervezett nagyberuházásokról születnek a Fővárossal közös döntések.

Itt lett széleskörű, a budapestiek által is jóváhagyott felhatalmazása a Diákvárosnak, vagy az atlétikai világbajnokság megrendezésének. Mindezeknél nagyságrendekkel nagyobb beruházás a kínai Fudan egyetem kampuszának a megépítése.

Erről nemhogy közös döntés nem született, de el is titkolták előlünk az erről szóló államközi megállapodást, a tervek részleteit, a helyszínt, a finanszírozási konstrukciót, mindent. A helyszín pedig Ferencváros páratlanul szép Duna-parti területe, ahová eredetileg a Diákváros északi részének épületeit – irodákat, üzleteket, kávézókat, lakásokat terveztek a Mesterterv készítői. Csakhogy annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van és a Főváros is rendelkezik itt némi ingatlantulajdonnal. Vagyis ezeket az ingatlanokat át kellene adnunk erre a célra. Az a felhatalmazás, ami alapján ezt megtehetnénk, nem született meg.

Ehhez Budapest és a ferencvárosiak beleegyezése is kell.

Ha máshogy nem megy, népszavazás döntsön arról, hogy odaadjuk-e Ferencváros vagyonát egy magánegyetemnek, amelynek költségeit még az unokáink is fizetni fogják. Amíg nem születik felelős, közös döntés arról, hogy a Fudan megépülhet ebben a városban, Ferencváros nem fog semmilyen vagyonelemet ennek a projektnek a rendelkezésére bocsátani

Ezért a fővárosi közgyűlés tagjaként és Ferencváros polgármestereként helyi népszavazásokat kezdeményezek a Fudan ügyében.

Fotó. ferencvaros.hu