Korábban felrebbentek hírek, hogy például a kínai Sinopharm vakcina után nem indul be megfelelően antitesttermelés, és akár egy harmadik dózisra is szükség lehet. Ilyen pletyka a Pfizer vakcinái körül is terjengtek, és bár a magyar állam nem foglalkozik holmi antitesttermelés-vizsgálattal, szerencsére a szerb igen: tízezer, a védőoltáson már átesett ember esetében végezték el a tesztet.

A jó hír, hogy minden vakcina hatásos, hatékony, és beindítja az antitesttermelést, igaz abban van különbség, hogy melyik gyorsabban és melyik lassabban.

Az elemzések szerint a Pfizer vakcinája már az első oltás után két nappal kiváltotta az antitesttermelést a beoltottak több mint 85 százalékánál, a második dózis után pedig ez az arány 95 százalékra nőtt. – írja a 444

A kínai vakcina is jól teljesített, igaz ott kellett két hét az oltás és az ellenanyag termelés között, azonban az eredmény 90 százalék feletti volt. A kínai vakcinával oltott idősebb embereknél „valamivel alacsonyabb antitestválaszt regisztráltak”, de Marija Gnjatović szerint ez még nem jelenti azt, hogy az ő szervezetük ne lenne immunis a vírusra. – számolt be a hírről a 24.hu

A Szputnyik esetében három hétnek kellett eltelnie az első adag után, a második dózis után viszont a beoltottak 92 százalékának lett pozitív az antitesttesztje. – derült ki a szerb Danas beszámolójából.