Nem célja az akkori politikai vezetés tisztára mosásának a Gyurcsány-filmként elhíresült,  forgatás alatt álló „mozinak”. Mondta a telex.hu-nak nyilatkozó statiszta. Egyenlőre a kapkodás jeleit érezi a jelenleg is zajló forgatáson. Nem tudja, hogy Gyurcsány Ferenc alakja benne lesz-e a filmben, ő még nem találkozott vele.

A fővárosban már több mint egy hete a Szabadság téren láthatóak a film díszletei, amelynek  alapján konstatálható, hogy elkezdődött az őszödi beszéd utóéletéről, és a 2006-os zavargásokról, az MTV-székház elleni ostrom megfilmesítése.

A film több forgatási napján is statisztaként munkát kapó férfi avatta be a lap munkatársát a készülő film általa tapasztalt kulisszatitkairól. „A hazugság ára” címet kapott film leginkább Gurcsány Ferenc személye miatt tartja lázban az érintetteket, de egyenlőre nem tudják ki alakítja a filmben a politikust, de a tartalomból sejthető, hogy személye felbukkan.

A statiszta a film sztorijáról annyit elárult, hogy egy politikai krimi készül, amiben a történet egybevág a februári szereplőválogatáshoz használt rövidke leírással, ami úgy szólt: „amikor egy ambiciózus, de elnyomott közvélemény-kutató szakember rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll újságíró szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel hamar konfrontálódik a főnökével, egy nagy hatalmú kör célpontjává válnak.”

A statiszta pár nap forgatás és a tapasztalatai alapján úgy érzi, nem lehet véletlen a 2022-es választások előtti idő felidézése, mert meglátása szerint nem az akkori politikai vezetés tisztára mosására készül a film.

Az informátor a tévéostrom-jelenet forgatása kapcsán annyit jegyzett meg, hogy határozottan kérték a felvételen résztvevőket a Ria-Ria-Hungária-skandálásra is, utána viszont kiadta a szöveget a koordinátor, hogy kaibálják a „Gyurcsány, takarodj!” felkiáltást is, mert várják mit reagál rá a tömeg, esetleg valaki ellenvetést tesz, de aztán skandálta mindenki.

A tévészékház ostromának forgatásához a tüntetőkkel és rohamrendőrökkel együtt több száz statisztát szerveztek be. A benyomásairól, élményeiről beszámoló statiszta a Facebookon látta a castinghirdetést, és azért jelentkezett, mert érdekelte, hogyan is megy egy ilyen nagy létszámú filmforgatás, annak témájáról fogalma sem volt.

A statisztaként közreműködő szerint senkit sem a gyurcsányozás lehetősége vonzott, hanem a munkáért járó díjazás, nagyon sok megélhetési statisztával is találkozott a forgatáson. meglátása szerint nem egy politikai táborból válogattak a filmhez szereplőket.

Egyébként a szereplésért kínált napi 9 ezer forint alsó-középkategóriának számít a magyar statisztákra körében. A sürgősen behívott statisztáknak járó 12 ezer forint sem számít kiemelkedő térítésnek. Itt például a speciális harcművész képességgel és múlttal rendelkező, verekedni tudó statisztáknak kínált 20 ezer forint sem számít kiemelkedőnek.

Azt mondta, furcsa volt látni azt is, hogy a szereplőválogatást végző cég február végén még Facebookon kereste a férfi főszereplőt. „Hogy most senki nem akarta nekik elvállalni, vagy kapkodva, hirtelen kellett összerántani a stábot, azt nehéz megmondani.”. Iparági forrásunk annyit tett hozzá ehhez, hogy amennyiben épp az a cél, hogy teljesen amatőr szereplőgárda álljon össze, nem ritka, hogy így keresnek akár főszereplőt is.

A sataiszta megerősítette, hogy angol rendezővel forog a film. A telex.hu úgy tudja, hogy a rendező az IMDB-lapja szerint rendezőként most debütáló Joseph M. Civit, aki eddig  operatőrként ismert és főként spanyol kötődésű filmekben, például a Netflixen vagy a Madalein McCann eltűnéséről készített dokumentum sorozatban dolgozott.

Profi dologként könyvelte el a forgatáson, hogy a dohányzós jelenethez teljesen újnak látszó, 2006-ban forgalomban levő cigarettát kaptak.

Kellemetlenségként élte meg, hogy a szokatlanul hideg két-három fokos tavaszi időben, hosszú órákon át, étlen-szomjan kint hagyták őket. Így aztán többen úgy döntöttek, hogy pénzt ide vagy oda, hazamennek. A sokat mesélő statisztikus megúszta a nehéz jeleneteke, mert például akik a vízágyúzásban szerepeltek azok, úgy halotta, hogy alsóneműjéig átáztak.

Mégis úgy nyilatkozott, hogy aki épp ráért, annak jól jött a pénz. Úgy látja, hogy hasonló körülmények közé még egyszer nem megy. Pedig a forgatási szünetek közben felfedezett pincerendszer váratlan, kellemes és kaland volt a számára.

Saját bőrén tapasztalta, hogy egy film forgatásánál se várjanak luxuséletet a statiszták, és amikor nagyon sok van belőlük, annál nagyobb fegyelemet tartanak a forgatáson, hogy kezelhető maradjon a tömeg.

Koronavírus-járvány miatt itt is PCR-teszttel indul minden forgatási nap. A forgatási területen belül végig mindenkinek maszkot kellett viselnie, kivételt képezett a jelent forgatás.

A fizetéskor is a maszkviselés kötelező volt. A telex.hu-nak nyilatkozó statiszta elmondta, hogy a jelenetek közötti időben nem igazán vegyültek tömegesen, vagy a stábtagoknak fenntartott fűtött helyiségbe melegedtek, vagy a tévészékház alagsorának pincerendszerét próbálták felfedezni.

Fotó. wikimedia.org