Szomorú napra ébredtünk, ugyanis ismét elhunyt 205 ember, ezzel a járványáldozatainak száma meghaladta a 25 ezer főt. 25,184 ember lelte halálát a koronavírusban idehaza, napokon belül szinte biztosan előzni fogjuk a cseheket is a halálozásban, és élre állunk a legszomorúbb listában: a lakosságarányos halálozásban.

Magyarországon eddig 750 ezer ember kapta el igazoltan a vírust, a 25 ezres mortalitás igen magas, a fertőzöttek több, mint 3 százaléka meghalt, ami igen magas tekintettel arra, hogy a cseheknél ez a szám 1,75 százalék. Ez persze abból is eredhet, hogy még mindig elképesztően keveset tesztelünk, a csehek közel háromszor annyi Covid-tesztet végeztek el, mint mi.

Az oltás lehet a kiút, érezhetően elkezdtek csökkeni a járványügyi adatok, amióta oltakozunk. Az első dózissal oltottak száma: 3 252 579 , ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 385 898. Emiatt ha nem is túl gyorsan, de csökken a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma is, előbbi két nap alatt ezer fővel csökkent.

Kérdés, hogy mi lesz most a nyitás után. Ugyanis egyelőre csak az a 1,385,898 millió ember tekinthető nagyjából védettnek, akik már a második dózist is megkapták (és ők sem kivétel nélkül, ugyanis aki csak pár napja kapta meg, ott nem biztos, hogy van már immunreakció), azonban hétfőn nyitnak az óvodák és az általános iskolák alsótagozatai. Ezen kívül 2-3 napon belül (3,5 millió beoltottnál) a vendéglátóhelyek teraszai is megnyitják kapuikat. Szakértők szerint egyértelműen korai a nyitás, és ha nem vigyázunk, akkor a harmadik hullám felerősödhet, vagy berobbanhat a negyedik. Ennek ellenére a holnapi nyitás elkerülhetetlen, mindenki vigyázzon magára, és mi is azt javasoljuk, hogy aki teheti még ne engedje iskolába, óvodába a gyermekét.